Μειώνεται η παραγωγή καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται από τον καύσωνα

Αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου αναμένεται τους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες, καθώς οι καύσωνες απειλούν τις παραγωγικές δυνατότητες στην Ισπανία και της Ιταλίας ενώ η ζήτηση για ελαιόλαδο αυξάνεται εν μέσω ελλείψεων ηλιελαίου. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν τις τιμές να αυξάνονται κατά 20-25%.

Αυτό προκύπτει ως άμεσο αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που άρχισαν τον Ιούνιο του 2022. Τα νότια μέρη της δυτικής Ευρώπης υπέστησαν πυρκαγιές, εκκενώσεις και θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη καθώς οι καύσωνες του καλοκαιριού αυξήθηκαν. Η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ισπανία πλήττονται περισσότερο, καθώς αυτές οι χώρες παρουσίασαν έλλειψη βροχοπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα η βλάστηση να βρίσκεται υπό σημαντική πίεση. Λόγω της χειρότερης ξηρασίας της χώρας τα τελευταία 70 χρόνια, η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε βόρειες περιοχές γύρω από τον ποταμό Πάδο τον Ιούλιο.

Μειώνεται η παραγωγή αυξάνεται η τιμή του ελαιολάδου

Το μισό από το ελαιόλαδο παγκοσμίως παράγεται στην Ισπανία, θέτοντας απειλές για τη σταθερότητα των εξαγωγών και της τιμής του προϊόντος. Ο αντίκτυπος του καύσωνα στην παραγωγή είναι δραστικός ενώ ο ξηρός καιρός θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καλλιέργεια της επόμενης σεζόν. Εάν τα ελαιόδεντρα δεν μπορούν να φυτρώσουν νέα κλαδιά λόγω έλλειψης νερού, η απόδοση της επόμενης σεζόν μπορεί να είναι εξίσου χαμηλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία παρήγαγε 1,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ελαιολάδου πέρυσι, ενώ οι προβλέψεις για αυτή τη σεζόν συγκλίνουν σε μόλις ένα εκατομμύριο.

Διαβάστε επίσης: 

Κινδυνεύουν οι εξαγωγές της ελιάς “Καλαμών” – Τέλος η επωνυμία “Kalamata olives”

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις