Πάνω από 73.000 τόνοι της συγκεκριμένης ποικιλίας εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες ετησίως

Ο κίνδυνος για τις εξαγωγές της βρώσιμης ελιάς Καλαμών φαίνεται ότι είναι προ των πυλών έπειτα από την αλλαγή της εμπορικής επωνυμίας από “kalamata olives” σε ” kalamon olives” με την προσθήκη προσδιορισμού προέλευσης όπως για παράδειγμα “from Lakonia” ή “from Phtiotida”. Οι ελιές Καλαμών χάνουν την εμπορική επωνυμία με την οποία εξάγονταν εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα μεταξύ ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών και των εισαγωγέων κάθε χώρας, προβλήματα που φαντάζουν ακόμα μεγαλύτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η αξία των εξαγωγών του προϊόντος ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα έγκειται στην τιμή πώλησης καθώς η αλλαγή στo bramd name θα σημάνει απώλεια του συγκριτικού πλεονεκτήματος των Ελλήνων εξαγωγέων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να διαθέσουν το προϊόν στη χαμηλότερη τιμή. Μάλιστα, ο κίνδυνος απώλειας τιμής φαίνεται μεγαλύτερος για την τυποποιημένη και επεξαργασμένες βρώσιμες ελιές καλαμιών που τοποθετούνται ήδη συσκευασμένες στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ελιές καλαμών εξαγωγές

pixabay

Ελιές Καλαμών-εξαγωγές: Η απόφαση του ΣτΕ που ανέτρεψε δεδομένα σχεδόν ενός αιώνα

Ο κίνδυνος για τις εξαγωγές της ελιάς Καλαμών εντάθηκε  με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο – , με την οποία καταργείται η υπουργική απόφαση του 2018, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή της ελιάς Καλαμών με την ιστορική της επωνυμία. Σημειώνεται ότι ως “Kalamata olives” εξάγεται από το 1930!

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιλύει την αντιπαράθεση μεταξύ παραγωγών και τυποποιητών απ΄όλη την Ελλάδα από τη μία πλευρά και του Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, δηλαδή του συνεταιρισμού της Κορώνης από την άλλη, η οποία είχε αφετηρία το 1993 και την ένταξη στην κατηγορία των ΠΟΠ προϊόντων της ελιάς που παράγεται στην περιοχή της Κορώνης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών βρώσιμης ελιάς ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι εξαγωγές της ελιάς Καλαμών αντιστοιχούν στα 220 εκατ. ευρώ. Πάνω από 73.000 τόνοι ελιές Καλαμών εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες ετησίως. Το 88% της συγκεκριμένης ποικιλίας εξάγεται, ενώ υπολογίζεται ότι απασχολούνται συνολικά 27.000 ελαιοπαραγωγοί και στον κλάδο της μεταποίησης απασχολούνται περισσότερες από 150 τυποποιητικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις