Νέο ρεκόρ κατέγραψε η ευρωζώνη με τις τιμές καταναλωτή να παρουσιάζουν αύξηση 8,6%

Το 12% άγγιξε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Την ίδια στιγμή, νέο ρεκόρ κατέγραψε η ευρωζώνη με τις τιμές καταναλωτή να παρουσιάζουν αύξηση 8,6% σε ετήσια βάση.

Eurostat: Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας έφτασε στο 10,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat και στο 11,3%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αυξηθεί κατά 8,1% ετησίως.

Πιέσεις λόγω ακρίβειας αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης, με την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να καταγράφουν επίσης νέα ρεκόρ. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, σημείωσε επιβράδυνση μόνο χάρη στις περικοπές στους φόρους καυσίμων και στις εκπτώσεις στα δημόσια μέσα μεταφοράς που είναι προσωρινές. Στην περιοχή της Βαλτικής, η αύξηση των τιμών ξεπέρασε το 20%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Η ευρωπαϊκή οικονομία απομακρύνεται από το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις