«Οι τρέχουσες προβλέψεις παραμένουν μακριά από ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού», ανέφεραν

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμάται ότι είναι μακρινό το σενάριο να αναπτυχθεί στασιμότητα του πληθωρισμού τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, παρόμοιου με τη δεκαετία του 1970 που χαρακτηρίζεται από γρήγορη άνοδο των τιμών εν μέσω παραγωγής που μόλις αυξάνεται ή και συρρικνώνεται, δεν αναμένεται να εμφανιστεί στην οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση.

Σε έκθεσή με τίτλο: «Αναμένει ο ιδιωτικός τομέας τώρα μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη;» στελέχη της ΕΚΤ ορίζουν τον στασιμοπληθωρισμό με την ταυτόχρονη εκπλήρωση των ακόλουθων τριών κριτηρίων:

  • Οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι υψηλές ή αυξάνοντα σε επίπεδα που δεν είναι συμβατά με τον στόχο 2% της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.
  • Η οικονομία αναμένεται να είναι στάσιμη ή σε ύφεση
  • Και οι δύο παραπάνω συνθήκες αναμένεται να συνεχισθούν για τουλάχιστον μία διετία (έως το τέλος του 2023).

Μολονότι οι προσδοκίες για τη ανάπτυξη μειώθηκαν κατόπιν της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι τιμές εκτοξεύτηκαν, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να φαίνεται αυξημένη το επόμενο έτος, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί κάτω από το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ανέφεραν ερευνητές της ΕΚΤ σε έκθεση.

«Οι τρέχουσες προβλέψεις παραμένουν μακριά από ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού», ανέφεραν. «Ωστόσο, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί», οδηγώντας σε μεγαλύτερο εύρος εκτιμώμενων αποτελεσμάτων, σημειώνεται στην έκθεση.