200 ευρώ ανά αγελάδα, 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, 70 ανά χοιρομητέρα, ζητά ο ΣΕΚ.

Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ζητάει μεταξύ άλλων σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και προς τα συναρμόδια υπουργεία, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΚ, σύμφωνα με την επιστολή του περιλαμβάνουν και την άμεση καταβολή ενισχύσεων στους παραγωγούς. Ειδικότερα ζητούν: 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος, 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, που οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις των νησιών και για όσες εκμεταλλεύσεις δεν παρέδωσαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.

Για την χοιροτροφία, που πρόσφατα δόθηκε κορωνοεπίδομα 12 εκατ. ευρώ, και επειδή πέραν του κόστους παραγωγής έχει υποστεί μεγάλη πίεση στην αγορά, ζητούν να δοθούν επιπλέον 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση και 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα.

Επιπλέον, ο ΣΕΚ κάνει ειδική αναφορά στα εξώδικα και στις διαταγές πληρωμής -για χρέη προς τράπεζες- που λαμβάνουν χιλιάδες κτηνοτρόφοι με τις απειλές πλειστηριασμών και κατασχέσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπως λένε να είναι καθημερινές. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει πως είναι απαραίτητος ο άμεσος περιορισμός των τραπεζικών χρεών κατά 80% και η ευνοϊκή ρύθμιση των υπολοίπων μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο της κρίσης.

Η επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας:

Θέμα: Προτάσεις για άμεσα μέτρα ενίσχυσης κτηνοτρόφων και αγροτών
για την αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της επιστολής από 27/1/2022, που σας είχαμε αποστείλει, με θέμα « Η κτηνοτροφία μπροστά στην καταστροφή», σας αποστέλλουμε τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για τα άμεσα μέτρα που κρίνουμε αναγκαία, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης καταστροφής από τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

Οι προτάσεις του ΣΕΚ για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής (Ζωοτροφές, Ενέργεια, Αναλώσιμα κλπ) είναι η καταβολή άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς:

– 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος.
– 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, που οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις των νησιών και για όσες εκμεταλλεύσεις δεν παρέδωσαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.
– Για την χοιροτροφία, που πρόσφατα δόθηκε κορωνοεπίδομα 12 εκατ. ευρώ, και επειδή πέραν του κόστους παραγωγής έχει υποστεί μεγάλη πίεση στην αγορά, να δοθούν επιπλέον:
– 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση
– 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα

Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς επίσης και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επί πλέον του κόστους παραγωγής, χιλιάδες κτηνοτρόφοι λαμβάνουν καθημερινά εξώδικα και διαταγές πληρωμής για χρέη προς Τράπεζες με απειλές πλειστηριασμών και κατασχέσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Είναι απαραίτητος ο άμεσος περιορισμός των Τραπεζικών χρεών κατά 80% και η ευνοϊκή ρύθμιση των υπολοίπων μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο της κρίσης. Οι άμεσες ενισχύσεις των παραγωγών για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής και η άμεση ευνοϊκή ρύθμιση των Τραπεζικών χρεών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις