Τι λένε στο FoodLife βιοτέχνες και αγρότες.

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Το σαρωτικό κύμα ακρίβειας -ειδικά στον τομέα της ενέργειας που έχει σπάσει όλα τα κοντέρ- αδυνατούν πλέον να χειριστούν παραγωγικοί κλάδοι της χώρας. Έτσι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιοτέχνες αλλά και αγροτές έπειτα και από το νέο πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα για τον αγροτικό τομέα κάνουν λόγο για μέτρα που δεν ικανοποιούν ούτε στο μισό τις ανάγκες τους. Μάλιστα,όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές της αγοράς πλέον δίνεται καθημερινός αγώνας προκειμένου να μην οδηγηθούν επιχειρήσεις σε λουκέτο, δίνοντας έμφαση στο τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με τους λογαριασμούς ρεύματος και την ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει εκτοξευθεί. Όσον αφορά τους βιοτέχνες, οι ίδιοι κάνουν λόγο για αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν το 160%, ενώ αντίστοιχα οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 300%.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν
με αυτή την λαίλαπα των αυξήσεων»

Μάλιστα, την εκτίμηση του ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια εξέφρασε μέσω του FoodLife, ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Δαμίγος. «Οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι εξοντωτικές. Οι λογαριασμοί του ρεύματος παρουσιάζουν αύξηση τουλάχιστον 165%, και αντίστοιχα του φυσικού αερίου ακουμπάει το 300%. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές οριζόντια για όλα τα επαγγελματικά τιμολόγια δεν ικανοποιούν ούτε στο μισό τις ανάγκες των παραγωγικών μονάδων των βιοτεχνιών. Για παράδειγμα σε βιοτεχνία υφαντήριο και βαφείο, ο λογαριασμός ήρθε υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, περίπου στα 3.500 ευρώ, και σε αντίστοιχο αρτοποιείο ήρθε στα 1.600 ευρώ με μικρότερη κατανάλωση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν με αυτή την λαίλαπα των αυξήσεων» περιέγραψε ο αντιπρόεδρος.

Τεράστια αύξηση στο κόστος παραγωγής

Την ίδια ώρα, εκτίναξη του κόστους παραγωγής αντιμετωπίζει εδώ και μήνες και ο αγροτικός τομέας, αφού η ενεργειακή συγκυρία έχει οδηγήσει σε μία συνεχή άνοδο τις πρώτες ύλες, τα καύσιμα και το ρεύμα. Από την μία πλευρά οι αγρότες έχουν οδηγηθεί σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, λόγω διπλασιασμού ή ακόμη και τριπλασιασμού του κόστους παραγωγής, ενώ οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται σε μία σειρά προϊόντων. Ειδικά, στο μέτωπο των αγροτών, επικρατεί αναβρασμός με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρουσιάζονται στα καύσιμα αλλά και στα αγροτικά τιμολόγια. «Αυτή την εποχή αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, όσον αφορά τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα. Οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί πάνω από 50%, ενώ τα λιπάσματα η αύξηση τους φτάνει έως και 300%. Παράδειγμα, το καλαμπόκι που αγοράζαμε 195 ευρώ τον τόνο, σήμερα έχει φτάσει 310 ευρώ. Επιπλέον, το ρεύμα των παραγωγών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αγροτοκτηνοτρόφοι που πλήρωναν την περσινή χρονιά λογαριασμούς της τάξεως των 5.000 ευρώ σήμερα φτάνουν τα 8.500 ευρώ» δηλώνει στο FoodLife, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις