Από 2,80 έως 3,20 ευρώ θα κινηθεί η τιμή στα αρτοποιεία. Τι λένε στο FoodLife στελέχη της αγοράς.

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Με νέες αυξήσεις θα έρθουν αντιμέτωποι οι καταναλωτές σε όλη την χώρα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας αφού ο πρωταγωνιστής του σαρακοστιανού τραπεζιού, η παραδοσιακή λαγάνα μοιραία δεν φαίνεται να γλιτώνει από το μπαράζ των ανατιμήσεων. Την στιγμή, λοιπόν, που οι τιμές «καλπάζουν» τόσο στα άλευρα, στα υλικά και αναλώσιμα όπως είναι τα έλαια και βούτυρα όσο και στην ενέργεια, οι αρτοποιοί δηλώνουν ανήμποροι να διαχειριστούν το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ με στελέχη της αγοράς να δηλώνουν στο FoodLife ότι η τιμή της λαγάνας φέτος θα αυξηθεί από 10% έως 15%.

«Το γλύκισμα των φτωχών» όπως ανέφερε σε κείμενά του ο κορυφαίος λυρικός ποιητής Οράτιος φαίνεται να έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα είδος πολυτελείας, το οποίο θα κοστίσει στα αρτοποιεία της Αθήνας και άλλων περιοχών που φτιάχνουν την λαγάνα των 750-800 γραμμαρίων από 2,80 ευρώ έως 3,20 ευρώ, όταν πέρσι κόστιζε από 2,50 έως 3 ευρώ το τεμάχιο. «Η τιμή στα άλευρα έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με πέρυσι, η ενέργεια είναι στο τριπλάσιο ενώ οι υπόλοιπες  πρώτες ύλες όπως είναι το λάδι, το σουσάμι, η μαργαρίνη αλλά και τα υλικά συσκευασίας έχουν αυξηθεί από 40% έως 50%.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή τόσο στο ψωμί όσο και στη λαγάνα παρέμενε σταθερή από το 2008, ωστόσο πλέον οι αρτοποιοί –ειδικά στο ψωμί που οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο- δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να είναι αναπόφευκτες» περιγράφουν τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος των αρτοποιών είναι να παραμείνουν βιώσιμοι και όχι να ενισχύσουν τα κέρδη τους. Να σημειωθεί, ότι υπολογίζεται να «φουρνιστούν» σε όλη την χώρα περί τα 6 εκατ. λαγάνες.

«Οι ανατιμήσεις θα φτάσουν έως και το 15%. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε αφού δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει αυξηθεί είτε λέγεται ενέργεια, είτε είναι το αλεύρι ή το σουσάμι. Οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης είχαν προχωρήσει σε αύξηση της τιμής της λαγάνας το 2019, όταν προηγουμένως για έντεκα χρόνια την διατηρούσαν αμετάβλητη. Να διευκρινίσουμε ότι στον νόμο μας πωλείται η λαγάνα των 300 γραμμαρίων με την τιμή πέρσι να κυμαινόταν μεταξύ 2,20 έως 2,40 ευρώ ενώ φέτος θα πωλείται από 2,30 έως 2,60 ευρώ» αναφέρει η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Έλσα Κουκουμέρια. Αναφορικά με τις εμπλουτισμένες λαγάνες που κυκλοφορούν στην αγορά όπως είναι με λιαστή ντομάτα, ελιές, μανιτάρια κ.α., πηγές της αγοράς εξηγούν ότι τα συγκεκριμένα είδη είναι αυτά που πωλούνται ακριβότερα με κάποια εξ αυτών να ξεπερνούν και τα 3 ευρώ.

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. «Η παραδοσιακή λαγάνα πρέπει να παρασκευαστεί εξ ολοκλήρου με το χέρι. Για αυτό εξηγούμε ότι η συγκεκριμένα ημέρα για εμάς συνοδεύεται από “έντονα” ωράρια, αφού θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τις 10 το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις 3 το μεσημέρι της επομένης ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε την ζήτηση. Ωστόσο όλοι οι αρτοποιοί τιμούν αυτή την εορτή δημιουργώντας 100% χειροποίητες λαγάνες και προσφέροντας στο καταναλωτικό κοινό ποιοτικά και νόστιμα προϊόντα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι όποια λαγάνα φτιάχνεται με μηχάνημα δεν είναι γνήσια λαγάνα» καταλήγει η Ελ. Κουκουμέρια.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις