Μήπως μαγείρευες και εσύ τα μακαρόνια έτσι μέχρι σήμερα;

Η ιταλική λέξη για τα ζυμαρικά χωρίς αλάτι – «sciocca» – σημαίνει επίσης «ανόητο», καθώς αυτό το σημαντικό συστατικό ενισχύει τη γεύση του τελικού πιάτου και δεν πρέπει να παραλείπεται. Ωστόσο, η προσθήκη του σε λάθος χρόνο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία μας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας της Κολούμπια ανέλυσαν χημικές ουσίες στο νερό της βρύσης και βρήκαν μικρές ποσότητες απολυμαντικών που, όταν συνδυάζονται με αλάτι, δημιουργούν επιβλαβή υποπροϊόντα.

Γνωστές ως ιωδιούχα υποπροϊόντα απολύμανσης (DBPs), αυτές οι ουσίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο, ηπατική βλάβη και μειωμένη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Σούζαν Ρίτσαρντσον και οι συνεργάτες της ήθελαν να μάθουν εάν αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε πραγματικές καταστάσεις και πώς θα μπορούσε να μειωθούν οι πιθανότητες σχηματισμού υποπροϊόντων απολύμανσης όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι.

Μετά από δύο πειράματα, η ομάδα διατύπωσε τα επιστημονικά ασφαλή βήματα για την εξάλειψη των τοξινών στα ζυμαρικά σας.

Τα βήματα περιλαμβάνουν αρχικά το βράσιμο του νερού χωρίς καπάκι. Το γέμισμα μιας κατσαρόλας με καπάκι είναι ένας γρήγορος τρόπος για να φουσκώσει το νερό, καθώς παγιδεύει τους υδρατμούς από τη διαφυγή και επιτρέπει στις θερμοκρασίες να αυξηθούν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος παγιδεύει επίσης απολυμαντικά που διαφορετικά θα μαγειρεύονταν έξω από το νερό. Έπειτα, το δεύτερο που πρότεινε ήταν να σουρώνουμε όλο το νερό από τα ζυμαρικά.

Ωστόσο, η τρίτη και η τέταρτη πρόταση είναι το μυστικό για την προστασία της υγείας σας. Η ομάδα είπε ότι θα πρέπει να προστεθεί ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι μετά το μαγείρεμα των ζυμαρικών και οι επιλογές αλατιού χωρίς ιώδιο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εάν τα ζυμαρικά είναι βρασμένα σε αλατισμένο νερό.

Όπως εξηγεί η ομάδα: «Το βράσιμο των ζυμαρικών χωρίς καπάκι επιτρέπει στις εξατμισμένες χλωριωμένες και ιωδιούχες ενώσεις να διαφύγουν και το στραγγίσιμο των ζυμαρικών αφαιρεί τους περισσότερους ρύπους. «Η προσθήκη ιωδιούχου αλατιού μετά το μαγείρεμα μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού υποπροϊόντων, αλλά συνιστώνται μη ιωδιούχα άλατα εάν αλατίζετε το νερό πριν βράσει».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις