Ο σεφ Πέτρος Συρίγος μάς δίνει τις καλύτερες συμβουλές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Έχεις ετοιμάσει τα πάντα, τα φαγητά, τα ορεκτικά σου, τα γλυκά σου και αναρωτιέσαι πως γίνεται το σωστό στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού και πού τοποθετούμε τα πιρούνια και τα πιάτα μας;

Μην ανησυχείς, αυτό είναι ένα ερώτημα που βασανίσει πολύ κόσμο όταν ετοιμάζει το Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι του.

Ο γνωστός σεφ Πέτρος Συρίγος μάς δίνει τις καλύτερες συμβουλές!

Στρώσιμο χριστουγεννιάτικου τραπεζιού:

Πάμε να ξεκινήσουμε από την τοποθέτηση των πιάτων!

Στρώσιμο τραπεζιού – Πιάτα:

Ξεκινάμε από τα βασικά, δηλαδή το τραπεζομάντηλο. Επιλέγεις το αγαπημένο σου τραπεζομάντηλο και το στρώνεις.

Στη συνέχεια περνάμε, όσο περίεργο και αν σου ακούγεται, στα πιάτα σερβιρίσματος.

Πρώτα βάζουμε το πιάτο που θα σερβίρουμε το κυρίως μας και συνήθως είναι το μεγαλύτερο.
στη συνέχεια, βάζουμε το πιάτο της σαλάτας και από πάνω το πιάτο της σούπας αν έχουμε στο μενού μας σούπα.στρωσιμο τραπεζιου

Στρώσιμο τραπεζιού Μαχαιροπίρουνα:

Έπειτα, περνάμε στο δύσκολο κομμάτι που ονομάζεται “Μαχαιροπίρουνα”.

Πάντα τα μαχαιροπίρουνα τα τοποθετούμε δεξιά και αριστερά από τα πιάτα μας.
Είναι βασικό να θυμόμαστε ότι στα αριστερά μπαίνουν τα πιρούνια και στα δεξιά τα μαχαίρια και πάντα από έξω προς τα μέσα.
Δηλαδή πρώτα βάζουμε το πιρούνι για την σαλάτα και μετά το πιρούνι για το κυρίως.
Αντίστοιχα και για τα μαχαίρια, ξεκινάμε από το μαχαίρι για την σαλάτα, έπειτα το μαχαίρι για το κύριως και πάντα η λάμα να είναι στραμμένη προς τα πιάτα.
Δίπλα από τα μαχαίρια τοποθετούμε συνήθως το κουτάλι για την σούπα και δίπλα το κουτάλι για το τσάι.
Πάνω από τα πιάτα σερβιρίσματος έχουμε το κουτάλι και το πιρούνι για το επιδόρπιο μας.
Έπειτα , αφού τοποθετήσουμε και τα μαχαιροπήρουνα για το τραπέζι μας, βάζουμε πάνω αριστερά ένα μικρό βοηθητικό πιάτο για το ψωμί, που συνήθως συνοδεύεται και από ένα μαχαιράκι βουτύρου.στρωσιμο τραπεζιου μαχαιροπηρουνα

Στρώσιμο τραπεζιού – Ποτήρια:

Συνεχίζουμε με τα ποτήρια.
Τα ποτήρια μπαίνουν πάντα δεξιά από τα πιάτα μας και πάνω από τα μαχαίρια.
Συνήθως είναι 2 με 3 τα ποτήρια, για νερό και για κρασί λευκό ή κόκκινο.
Έτσι λοιπόν, πρώτα μαπίνει το ποτήρι του νερού και στη συνέχεια ακολουθεί το ποτήρι του κρασιού.
Σε περίπτωση που το γεύμα σας έχει και κόκκινο και λευκό κρασί, τότε πρώτα τοποθετείτε το ποτήρι για το κόκκινο κρασί και μετά για το λευκό.στρωσιμο τραπεζιου
Τέλος, βάζουμε την πετσέτα μας δίπλα στα πιρούνια.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις