Εκτός από τα “τυχερά” τρόφιμα, υπάρχουν επίσης μερικά τα οποία θεωρείται πως πρέπει να αποφύγουμε

Κάθε Πρωτοχρονιά, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βάζουν στο τραπέζι τους συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία θεωρείται πως θα φέρουν καλή τύχη για τις επόμενες 365 ημέρες του χρόνου. Ορισμένες παραδόσεις δίνουν έμφαση στα φρούτα ενώ άλλες στα ζυμαρικά, αλλά όλες επιλέγουν νόστιμα φαγητά που ακόμα και αν δεν είσαι από αυτούς που πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες, σίγουρα θα θες να τα δοκιμάσεις.

Τα τρόφιμα που φέρνουν καλή τύχη την Πρωτοχρονιά σε κάθε χώρα

Σταφύλια

Οι Ισπανοί την Πρωτοχρονιά τρώνε 12 σταφύλια τα μεσάνυχτα, ένα για κάθε μήνα. Η παράδοση χρονολογείται από το 1909, όταν οι αμπελουργοί στην περιοχή του Αλικάντε της Ισπανίας ξεκίνησαν την πρακτική να φροντίζουν να υπάρχει πλεόνασμα σταφυλιού. Η ιδέα έμεινε και εξαπλώθηκε στην Πορτογαλία, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, το Μεξικό, τον Ισημερινό και το Περού. Για τους περισσότερους, ο στόχος είναι να φάνε όλα τα σταφύλια πριν από το τελευταίο λεπτό του προηγούμενου έτους, αλλά οι Περουβιανοί τρώνε και ένα 13ο σταφύλι.

Στρογγυλά γλυκά

Από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο, τα κέικ, τα ντόνατς, τα κουλούρια και άλλα αρτοσκευάσματα, καταναλώνονται στρογγυλά καθώς λέγεται ότι φέρνουν έναν «ολόκληρο και γεμάτο» χρόνο.

Η Ιταλία έχει τα chiacchiere, τα οποία είναι μπάλες ζύμης με μέλι, τηγανισμένες και πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη. Στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία τρώνε επίσης ντόνατς, ενώ η Ολλανδία έχει τα ollie bollen, φουσκωτά, σαν ντόνατ αρτοσκευάσματα γεμάτα με μήλα και σταφίδες.

Μακριά noodles

Στην Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς συνηθίζεται να τρώμε μακριά noodles, που συμβολίζουν την μακροζωία. Δεδομένου ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να σπάσουν ή να μικρύνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος, η τυπική προετοιμασία είναι ένα stir-fry.

Χοιρινό

Το έθιμο της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προέρχεται από την ιδέα ότι τα γουρούνια συμβολίζουν την πρόοδο. Το ψητό γουρούνι σερβίρεται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στην Κούβα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Στη Σουηδία απολαμβάνουν διάφορα πιάτα με χοιρινό ενώ οι Γερμανοί γλεντούν με ψητό χοιρινό και λουκάνικα. Το χοιρινό καταναλώνεται επίσης στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε λιπαρά, σημαίνει πλούτο και ευημερία.

Μαυρομάτικα φασόλια

Η εμφάνιση και η αφθονία τους κάνουν τα μαυρομάτικα φασόλια να θεωρούνται τυχερά, κυρίως στην Αμερική. Σερβίρονται παραδοσιακά στα νότια σε ένα πιάτο που ονομάζεται hoppin’ John.

Ψάρι

Τα ψάρια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι σαν τη γαλοπούλα τα Χριστούγεννα. Ο μπακαλιάρος ήταν ένα δημοφιλές εορταστικό φαγητό από τον Μεσαίωνα. Σήμερα οι Δανοί τρώνε βραστό μπακαλιάρο, ενώ στην Ιταλία τον παστό μπακαλιάρο στο αλάτι απολαμβάνουν από τα Χριστούγεννα έως την Πρωτοχρονιά. Η ρέγγα, ένα άλλο ψάρι που γίνεται παστό συχνά, καταναλώνεται τα μεσάνυχτα στην Πολωνία και τη Γερμανία.

Στη σουηδική γιορτή της Πρωτοχρονιάς συνήθως πρωταγωνιστεί το smorgasbord με μια ποικιλία από πιάτα ψαριών, και στην Ιαπωνία, το αυγοτάραχο ρέγγας για γονιμότητα, οι γαρίδες για μεγάλη διάρκεια ζωής και οι παστές σαρδέλες για καλή συγκομιδή.

Ψωμί καλαμποκιού

Το ψωμί καλαμποκιού λατρεύεται ιδιαίτερα ως κέρασμα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί; Το χρώμα του μοιάζει με αυτό του χρυσού. Για να εξασφαλίσουν επιπλέον τύχη, μερικοί άνθρωποι προσθέτουν επιπλέον κόκκους καλαμποκιού.

Ποια τρόφιμα πρέπει να… αποφύγουμε

Εκτός από τα “τυχερά” τρόφιμα, υπάρχουν επίσης μερικά τα οποία θεωρείται πως πρέπει να αποφύγουμε. Ο αστακός, για παράδειγμα, λέγεται ότι είναι κακή ιδέα για το γιορτινό τραπέζι, καθώς είναι ένα ζώο που κινείται προς τα πίσω και επομένως μπορεί να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα. Μια άλλη θεωρία προειδοποιεί να μην τρώμε οποιοδήποτε φτερωτό πτηνό επειδή η καλή τύχη μπορεί να πετάξει μακριά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις