Συμβουλές για τη σωστή κατανάλωση ψαριών

Ο Στρατής Μπουρνούς, ιχθυοπώλης στην περιοχή Ζωγράφου, μίλησε στην ΕΡΤ και αναφέρθηκε στο ποια ψάρια θα πρέπει να τρώμε το καλοκαίρι για να μην προκαλέσουμε πρόβλημα στην αναπαραγωγή των ειδών.

«Πριν από λίγες μέρες σταμάτησε το κύριο αλιευτικό εργαλείο που είναι η μηχανότρατα, η αλιεία βυθού και για πέντε μήνες μέχρι τον Οκτώβριο δε θα βρίσκετε κουτσομούρες, μπακαλιάρους, σαλάχια και πεσκανδρίτσες. Αυτό γίνεται γιατί είναι η περίοδος κυοφορίας αυτών των ψαριών και μάλιστα οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν πει ότι έπρεπε να σταματήσουμε τη χρήση της ανεμότρατα τον Απρίλιο λόγω κλιματικής αλλαγής και αλλαγής θερμοκρασιών των υδάτων», είπε ο κ. Μπουρνούς.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην καμπάνια των επαγγελματιών αλιέων για να μην τρώμε μικρά ψάρια, διευκρινίζοντας ότι από τον Ιούλιο έως και τον Αύγουστο είναι η εποχή που τρώμε αφρόψαρα σε μεγάλο μέγεθος, όπως για παράδειγμα οι γόπες, ο κολιός, ο γαύρος. «Αφήνουμε το γόνο να γίνει γονιός» πρόσθεσε καλώντας τους καταναλωτές να αγοράζουν τα κατάλληλα ψάρια την κατάλληλη εποχή.

«Για κάθε είδος υπάρχει το επιτρεπτό μέγεθος», σημείωσε ο κ. Μπουρνούς, ο οποίος και τόνισε ότι «τα ψάρια είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν αισθητήρια όργανα όπως ο άνθρωπος».

Επίσης, ανέφερε ότι όπως βγαίνουν από το παραγάδι τα ψάρια παθαίνουν υποξία, μια μορφή μέθης. «Δεν πεθαίνουν με πόνο και με βασανιστήρια. Φροντίζουμε με βιώσιμη αλιεία τα ψάρια να πεθαίνουν με φυσικό τρόπο, όπως γίνεται και στο ιχθυοτροφείο. Στα καΐκια έχουν μεγάλες λεκάνες με πάγο όπου τα ψάρια πεθαίνουν μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου, χωρίς πόνους και χωρίς ταλαιπωρία. Δεν είμαστε βασανιστές», συμπλήρωσε ο κ. Μπουρνούς.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις