Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση “γονάτισαν” το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

«Είναι μη βιώσιμο. Οικονομικά και συναισθηματικά, ως εργοδότης και ως άνθρωπος, απλά δεν λειτουργεί», εξομολογείται ο ιδιοκτήτης του
Το Noma, που έχει κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο αλλά και τρία αστέρια Michelin, κλείνει τις πόρτες του προσωρινά για να μεταμορφωθεί σε κάτι νέο. Ο René Redzepi, ο δημιουργός του Noma, μοιράστηκε αποκάλυψε στους New York Times ότι το εστιατόριό του θα έπαυε να λειτουργεί κανονικά στα τέλη του 2024. Σε εκείνο το σημείο, εξήγησε ο Redzepi, η κουζίνα θα μετατραπεί σε ένα εργαστήριο πλήρους απασχόλησης που θα εστιάζει στη δημιουργία συνταγών και προϊόντων για την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της, Noma Projects.
Η αλλαγή, είπε ο Redzepi, συμβαίνει επειδή ο ίδιος δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να παράγει υψηλής γαστρονομίας κουζίνα ενώ παράλληλα πρέπει να πληρώνει στους σχεδόν 100 υπαλλήλους του έναν δίκαιο μισθό και σερβίρει φαγητό σε τιμή που θεωρούν λογική.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Πρέπει να επανεξετάσουμε πλήρως τη βιομηχανία», είπε ο Redzepi. «Αυτό είναι πολύ δύσκολο και πρέπει να δουλέψουμε με διαφορετικό τρόπο».
Οι New York Times επεσήμαναν επίσης δημοσιεύματα στους The Financial Times, που ανέφεραν κακές συνθήκες εργασίας σε ελίτ εστιατόρια όπως το Noma, τα οποία βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε απλήρωτους ασκούμενους. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2022, η Noma άλλαξε την πολιτική της να πληρώνει τους ασκούμενους, κάτι που, σύμφωνα με τους New York Times, πρόσθεσε 50.000 $ στα μηνιαία γενικά έξοδα. Αν και ο Redzepi αρνήθηκε ότι αυτό είχε να κάνει με την απόφασή του να κάνει αλλαγή, σημείωσε ότι ολόκληρη η βιομηχανία έχει γίνει αβάσταχτη.
«Είναι μη βιώσιμο», είπε. «Οικονομικά και συναισθηματικά, ως εργοδότης και ως άνθρωπος, απλά δεν λειτουργεί».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σε μια ανάρτηση σχετικά με αυτό που η ομάδα αποκαλεί “Noma 3.0”, ο Redzepi και η ομάδα του μοιράστηκαν περαιτέρω ότι αυτό μπορεί να μην είναι το τέλος του Noma, επειδή παραμένουν ανοιχτοί σε νέες ιδέες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων αναδυόμενων παραθύρων.
«Σε αυτήν την επόμενη φάση, θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε και να αναζητούμε νέους τρόπους για να μοιραστούμε τη δουλειά μας. Υπάρχει κάπου που πρέπει να πάμε στον κόσμο για να μάθουμε; Στη συνέχεια, θα κάνουμε ένα “παράθυρο” Noma. Και όταν συγκεντρώσουμε αρκετές νέες ιδέες και γεύσεις, θα κάνουμε μια σεζόν στην Κοπεγχάγη», έγραψε η ομάδα.
«Η εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα εξακολουθεί να αποτελεί μέρος αυτού που είμαστε, αλλά το να είμαστε εστιατόριο δεν θα μας καθορίζει πλέον. Αντίθετα, μεγάλο μέρος του χρόνου μας θα αφιερωθεί στην εξερεύνηση νέων έργων και στην ανάπτυξη πολλών περισσότερων ιδεών και προϊόντων».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










