Σε τι διαφέρει από την νηστεία του Πάσχα

Μπορεί η πιο διαδεδομένη περίοδος νηστείας να είναι αυτή της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα αλλά δεν είναι λίγοι οι πιστοί που ακολουθούν και την νηστεία των Χριστουγέννων, ή όπως αλλιώς είναι γνωστό, την μικρή Σαρακοστή. Πρόκειται για μια νηστεία παρόμοια με αυτήν του Πάσχα στην οποία όμως συναντάμε κάποιες διαφορές.

Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά επίσημα στις 15 Νοεμβρίου και λήγει στις 24 Δεκεμβρίου, την παραμονή των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκειά της “μικρής Σαρακοστής” δεν καταλύεται το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά. Αντίθετα, για τις πρώτες 33 ημέρες της (που συμβολίζουν τα χρόνια της ζωής του Ιησού Χριστού), δηλαδή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, επιτρέπεται να φάμε ψάρι όλες τις μέρες, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

Το ψάρι επίσης καταλύεται στη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει. Από τις 18 έως τις 23 Δεκεμβρίου επιτρέπεται επίσης η κατάλυση οίνου και ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Την τελευταία ημέρα της νηστείας (24η Δεκεμβρίου), παραμονή Χριστουγέννων, τηρείται αυστηρή νηστεία, εκτός κι αν πέσει Σαββατοκύριακο, οπότε έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου.

Πως ξεκίνησε η νηστεία των Χριστουγέννων

Σταδιακά, στους κύκλους της Εκκλησίας η γιορτή της Γεννήσεως του Κυρίου απέκτησε ιδιαίτερη σημασία. Σε συνδυασμό με την πίστη και την αφοσίωση των μοναχών δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, ώστε να εδραιωθεί και η νηστεία πριν τα Χριστούγεννα. Άξιο αναφοράς είναι ότι για την καθιέρωση της νηστείας, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ήδη εδραιωμένη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, πριν το Πάσχα.

Διαβάστε επίσης: 

Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη: Έτσι θα χάσεις κιλά κατά την διάρκεια της νηστείας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις