Νηστίσιμα τρόφιμα που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις.

Με την συνεργασία της  Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΠΩΛΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΠΩΛΗ

Μπορούμε κατά τη διάρκεια της νηστείας να χάσουμε βάρος; Γιατί όχι; Κάνοντας τις σωστές επιλογές και τους κατάλληλους συνδυασμούς θα μπορέσεις να επωφεληθείς από τη νηστεία χάνοντας βάρος.

  • Θαλασσινά, ταχίνι, σουσάμι, ξηροί καρποί: είναι πλούσια σε ω-λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη η οποία βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης με αποτέλεσμα να μειώνεται η πείνα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό βοηθάει τον οργανισμό να κάψει πιο εύκολα το λίπος. Επίσης η πρωτεΐνη μας προκαλεί γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού και τα ω-λιπαρά οξέα φαίνεται ότι ενισχύουν το μεταβολισμό και μειώνουν την αποθήκευση των λιπών.
  • Ελαιόλαδο/ελιές: μπορεί να ανήκουν στην ομάδα του λίπους αλλά η κατανάλωση τους στις κατάλληλες ποσότητες μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της νηστείας. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν διεγείρουν τη διάσπαση του λίπους στα λιποκύτταρα και  μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστέλλει τη λιπόλυση. Έτσι, καθημερινά συστήνεται η κατανάλωση 2κ.σ. ελαιόλαδο και 4-6 ελιές.  
  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως (καστανό ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, πολύσπορο), πλιγούρι, όσπρια, λαδερά (αρακάς, φασολάκια, αγκινάρες, μπάμιες): είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση του λίπους και μας προκαλούν ένα αίσθημα κορεσμού. Επίσης, τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης. Επιπλέον, η θετική δράση τους στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
  • Φρούτα/λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά μας αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση του λίπους και μας προκαλούν ένα αίσθημα κορεσμού. Επίσης, συμβάλλουν στη διατήρηση καλών επιπέδων σακχάρου και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης. Τέλος, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια και σε νερό.
  • Όσπρια/Μανιτάρια: είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και για αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά το κρέας σε περιόδους νηστείας, εφόσον εφοδιάζουν με όλα τα θρεπτικά συστατικά των ζωικών τροφίμων.

Συμπληρώματα Διατροφής & νηστεία

Συχνά, ο αυξημένος φόρτος εργασίας και οι υψηλές απαιτήσεις της καθημερινότητας καθιστούν τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων απαραίτητη συνδυαστικά με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο νηστείας.

Πολυβιταμίνη: Μία πολυβιταμίνη κατά την περίοδο της σαρακοστιανής νηστείας μπορεί να ενισχύσει την πρόληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας έτσι στη γενική ευεξία και τόνωση του οργανισμού.

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των λευκών και ερυθρών κυττάρων.  Υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προελεύσεως και σε εμπλουτισμένα δημητριακά. Η λήψη συμπληρώματος Β12 κατά τη νηστεία θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό (υδατοδιαλυτή βιταμίνη, δεν αποθηκεύεται), να βοηθήσει στη διατήρηση επιπέδων αιμοσφαιρίνης, καθώς επίσης, να εμποδίσει την εμφάνιση αδυναμίας.

Ομάδες ατόμων όπου η νηστεία πρέπει να αποφεύγεται

Σε  μερικές ομάδες ατόμων η νηστεία πρέπει είτε να αποφέυγεται,είτε να γίνεται με εξαιρετική προσοχή στην επαρκή κάλυψη των μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών αναγκών. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν :

–          Τα παιδιά, τα οποία χρειάζονται επαρκή κάλυψη ασβεστίου και θρεπτικών συστατικών.

–          Οι έγκυες , οι οποίες συχνά έχουν αυξημένες ανάγκες σε απορροφήσιμο σίδηρο, ο οποίος κατά κύριο λόγο βρίσκεται στο κόκκινο κρέας.

–          Γυναίκες σε γαλουχία, όπου χρειάζονται αυξημένες ανάγκες θρεπτικών συστατικών.

–          Άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση,  καθώς η μεγάλη κατανάλωση αλατιού (νατρίου) μπορεί να απορρυθμίσει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα, ενώ η ελαττωμένη πρόσληψη νατρίου και η αύξηση καλίου ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω πτώση της σε υποτασικά άτομα.

–          Άτομα σε οστεοπόρωση ή οστεοπενία  όπου η αποχή για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα γαλακτοκομικά ίσως χειροτερεύσει την κατάσταση.

–          Άτομα με σιδηροπενική αναιμία  όπου ο αποκλεισμός του κρέατος μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πτώση του σιδήρου.

–          Άτομα με αυξημένο σάκχαρο λόγω της υπερβολικής πρόσληψης υδατανθράκων ενδέχεται να ανεβούν τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

–          Σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να πάσχουν από οποιαδήποτε ασθένεια καλό είναι να αποφεύγουν την νηστεία μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις