Οι Ιάπωνες έκαναν μια καταπληκτική ανακάλυψη δημιουργώντας ηλεκτρικά τσόπστικς που αυξάνουν το γευστικό αίσθημα του αλμυρού, με αποτέλεσμα να τρως ανάλατο φαγητό και να σου φαίνεται νόστιμο. Αυτή η εξέλιξη είναι προφανές ότι αφορά κατά κύριο λόγο όσους έχουν θέμα με την κατανάλωση αλατιού και για λόγους υγείας πρέπει να το μειώσουν ή και να το αφαιρέσουν εντελώς από τη δίαιτά τους.
Τα ηλεκτρικά τσόπστικς δημιουργήθηκαν από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μέιτζι, Χομέι Μαγιασίτα και την εταιρεία τροφίμων Kirin Holdings. Τα τσόπστικς καταφέρνουν να αυξήσουν την αίσθηση της αλμυρής γεύσης χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση και ένα μικρό υπολογιστή που φοριέται στο χέρι.
Το μηχάνημα αυτό διοχετεύει ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο το οποίο μεταφέρει με τα τσόπστικς ιόντα νατρίου από την τροφή στο στόμα. Εκεί, αυτά δημιουργούν μια αίσθηση αλμυρότητας η οποία, όπως λέει ο Μαγιασίτα μπορεί να είναι έως και μιάμιση φορά ισχυρότερη από την κανονική του φαγητού.
Ο Μαγιασίτα και το εργαστήριό του μελετούν εδώ και χρόνια τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις ανθρώπινες αισθήσεις και να τις επηρεάσει.
Ανάμεσα σε άλλα έχουν δημιουργήσει μια οθόνη τηλεόρασης την οποία μπορείς να γλύψεις και να νοιώσεις τη γεύση των τροφών που παρουσιάζονται σε αυτήν. Τα ηλεκτρικά τσόπστικς έχουν μεγάλη σημασία για τους Ιάπωνες όχι τόσο λόγω παράδοσης, όσο επειδή σαν λαός καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες αλατιού, καθώς η κουζίνα τους βασίζεται στις αλμυρές γεύσεις. Ο μέσος ενήλικας Ιάπωνας καταναλώνει περίπου δέκα γραμμάρια αλάτι την ημέρα, διπλάσια ποσότητα από τη συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα ηλεκτρικά τσόπτσικ θα βγουν στο εμπόριο μέσα στον επόμενο χρόνο.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις