Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ελληνικός καφές παραμένει μια από τις πιο γνωστές και πιο γευστικές γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας.

Η ιστορία του ελληνικού καφέ ξεκινά από πολύ παλιά, αφού εισήλθε για πρώτη φορά στη Μικρά Ασία από τη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα την Υεμένη, τον 15ο αιώνα με την λέξη «καφές» να προέρχεται από τα αραβικά.

Η ιστορία του ελληνικού καφέ

Στα μέσα του 16ου αιώνα, είχε φτάσει στην καρδιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και άρχισε να εξαπλώνεται σε όλες τις επαρχίες της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η ελληνική μέθοδος παρασκευής καφέ είναι η πιο απλή, κάτι που ίσως εξηγεί και τη μακροζωία του. Οι ψιλοκομμένοι κόκκοι καφέ, με ζάχαρη κατά βούληση, βράζονται σε μπρίκι. Αυτό απαιτεί χρόνο, προσεκτικό μάτι και υπομονή.

Είναι η πολιτιστική ζωή του ελληνικού καφέ που εξηγεί γιατί η μέθοδος είναι ακόμα δημοφιλής εδώ. Η φροντίδα, η επιδεξιότητα και η σχολαστική προετοιμασία που απαιτούνται. Η ιστορική και πολιτιστική σημασία του ελληνικού καφέ, το να κάνετε έναν επισκέπτη να νιώσει ευπρόσδεκτος με ένα προσεκτικά προετοιμασμένο φλιτζάνι ελληνικό καφέ μιλάει πολύ για τη φιλία τους, αντί να φτιάχνετε βιαστικά ένα φλιτζάνι στιγμιαίο ρόφημα.

Στον σημερινό κόσμο με γρήγορους ρυθμούς, η φροντίδα και ο χρόνος που αφιερώνεται στη δημιουργία του τέλειου φλιτζανιού ελληνικού καφέ είναι που εξηγεί γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ εξακολουθούν να θέλουν να βράζουν τον καφέ τους, διατηρώντας έναν ζωντανό δεσμό με μια γαστρονομική παράδοση αιώνων.

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι το ελληνικό ρόφημα περιέχει υψηλή ποσότητα πολυφαινολών, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση του μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στον καθαρισμό των αρτηριών σας και να περιορίσει την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαφημίζουν τον ελληνικό καφέ για τα οφέλη του στην υγεία. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών βρήκε επίσης στοιχεία ότι ο ελληνικός καφές προάγει τη μακροζωία, ως μέρος μιας μελέτης για τη μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη διάρκεια ζωής των ντόπιων στο ελληνικό νησί της Ικαρίας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις