Ο καφές είναι ένα από τα κορυφαία ροφήματα στον κόσμο και δικαίως έχει γίνει μέρος της πρωινής ρουτίνας των ανθρώπων αφού το φυσικό διεγερτικό του, η καφεΐνη, έχει την ικανότητα να μας κρατά σε εγρήγορση.

Για να μεγιστοποιήσετε όμως τα οφέλη του και να αποτρέψετε τις παρενέργειες, αυτές είναι οι καλύτερες ώρες για να καταναλώσετε τον καφέ σας.

Περίπου μία ώρα μετά το ξύπνημα

Σύμφωνα με μια μελέτη του Ιουνίου 2016, η κύρια ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, είναι στο μέγιστο επίπεδο περίπου 30 έως 45 λεπτά μετά το ξύπνημα.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση και την εστίαση, καθώς και να ρυθμίσει το μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και το σάκχαρο του αίματος. Έτσι, για να αποτρέψετε τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, συνιστάται να πίνετε καφέ περίπου μία ώρα μετά το ξύπνημα.

30 λεπτά πριν την άσκηση

Ο καφές είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης στην άσκηση. Ένα άρθρο του Δεκεμβρίου 2016 στο Neuroscience & Biobehavioral Reviews δείχνει ότι ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο κατά την άσκηση εκτός από την προώθηση της εστίασης και του συντονισμού. Η ειδικός σε θέματα διατροφής Lauran Slayton προτείνει να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ 30 λεπτά πριν προπονηθείτε ή κάνετε σημαντικές εργασίες.

Αμέσως μετά από έναν κακό ύπνο

Με βάση μια μελέτη τον Οκτώβριο του 2016 στο Sleep, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που στερούνται ύπνου μπορούν να πίνουν καφέ έως και 200 ​​mg ή περίπου 2 φλιτζάνια αμέσως μετά το ξύπνημα και επιπλέον 200 mg τέσσερις ώρες αργότερα για να αισθάνονται ότι έχουν κοιμηθεί πλήρως. .

Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) συνιστά να μην καταναλώνετε περισσότερα από 400 mg καφεΐνης την ημέρα ή περίπου 4 ή 5 φλιτζάνια. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία ή ευαισθησία στην καφεΐνη, εν τω μεταξύ, προτείνεται να τη μειώσουν ή να την εξαλείψουν.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις