Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ στην χώρα μας

Ανάμεσα στις δέκα χώρες που καταναλώνουν τον περισσότερο καφέ παγκοσμίως βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pricefox. Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στην 9η θέση της κατάταξης, με τους Έλληνες να καταναλώνουν 3 κιλά καφέ κατά κεφαλήν ετησίως.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο που καταναλώνει σχεδόν 10 κιλά καφέ ετησίως κατά κεφαλήν, κλέβοντας για πρώτη φορά την πρωτιά από τους Φινλανδούς οι οποίοι καταναλώνουν 6,6 κιλά και έρχονται δεύτεροι. Τρίτη στην κατάταξη είναι η Σουηδία με 4,8 κιλά καφέ και την ακολουθούν σε κατανάλωση η Νορβηγία με τη Δανία στα 3,9 και 3,7 κιλά καφέ αντιστοίχως.

Αντιθέτως, η Ιταλία που είναι γνωστή για την εκλεπτυσμένη κουλτούρα της στον καφέ βρίσκεται στην 21η θέση στην κατάταξη με μόλις 2,5 κιλά καφέ κατα κεφαλήν. Στο τέλος της κατάταξης βρίσκεται η Ρωσία με την κατα κεφαλήν ετήσια κατανάλωση καφέ να είναι κάτω από 1 κιλό. Αμέσως πιο πάνω στην κατάταξη είναι βρίσκονται οι Τυνησία, Σλοβακία και Ρωσία με 1,2, 1,2 και 1,1 κιλά κατανάλωσης αντιστοίχως.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ στην Ελλάδα

Πέντε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων καλύπτουν περίπου το 60% της ελληνικής αγοράς καφέ.

Το Coffee Island έχει τα περισσότερα καταστήματα και είναι το μόνο που ξεπερνάει τα 400, ενώ ακολουθούν το Γρηγόρης και το Mikel με 348 και 269 καταστήματα αντιστοίχως. Αν και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κι άλλες επιτυχημένες αλυσίδες με πολλά καταστήματα, οι μεγαλύτερες εχουν παρουσία και στην Αθήνα, την επαρχία και σε επιλεγμένα νησιά.

Για παράδειγμα, η παγκόσμιας αμερικανική αλυσίδα Starbucks με περισσότερα από 18 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και μόλις 28 καταστήματα, δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Σε ποια χώρα πληρώνουν τον ακριβότερο καφέ

Στην Πορτογαλία ένα φλιτζάνι καφέ ξεκινάει από €1 και φτάνει μέχρι τα €5. Ενώ στην Ισπανία οι τιμές είναι ακόμα πιο χαμηλές ξεκινώντας από τα €0.60 και φτάνοντας τα €2.50. Στην Ιταλία, η τιμή ενός espresso δεν ξεπερνά το €1,5 ακόμα και στην πιο τουριστική πόλη.

Στην Ελλάδα οι τιμές του καφέ ξεκινούν από τα €1,5 και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα €4,5 σε μερικές περιοχές στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις