Γιατί οι Έλληνες επιλέγουν το συγκεκριμένο ψάρι εδώ και εκατοντάδες χρόνια;

Ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά πιάτα είναι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και στην χώρα μας έχουν συνηθίσει να τον τρώμε την 25η Μαρτίου μετά τις παρελάσεις και τους εορτασμούς της εθνικής μας εορτής. Ξέρεις όμως από που προέρχεται το έθιμο το βακαλάου και γιατί τρώμε το συγκεκριμένο πιάτο αυτήν την ημέρα;

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην θρησκευτική μας παράδοση. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ. Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους, οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος το «νέο κόσμο». Πρώτοι τον πάστωσαν οι Βάσκοι, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», ενώ στη χώρα μας, ήρθε τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας.

Με εξαίρεση τα νησιά, όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση. Επιπλέον, όσοι ζούσαν μέσα στην ενδοχώρα είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι ενώ δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθεί. Ιστορικά, εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις