Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ανθυγιεινά τρόφιμα όπως η σοκολάτα ή τα πατατάκια όταν αισθάνονται πιεσμένοι

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών (comfort food) σε περιόδους στρες μπορεί να βλάψει την αποκατάσταση του οργανισμού από την πίεση.

Σύμφωνα με τον Guardian, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ανθυγιεινά τρόφιμα όπως η σοκολάτα ή τα πατατάκια όταν αισθάνονται πιεσμένοι, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να προκαλέσει χειρότερη αγγειακή λειτουργία – η οποία με τη σειρά της μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα, οι ερευνητές συνιστούν να αντισταθούμε στο δέλεαρ του comfort food τσιμπολογώντας αντί αυτού φρούτα και λαχανικά.

«Για τη μελέτη αυτή εξετάσαμε υγιείς νέους 18 έως 30 ετών και το να βλέπουμε τόσο σημαντική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους ανακάμπτει από το στρες όταν τρώνε λιπαρά τρόφιμα είναι εντυπωσιακό»  δήλωσε ο καθηγητής Jet Veldhuijzen van Zanten.

«Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο σοβαρές. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε συνεχώς το στρες, αλλά ειδικά για όσους από εμάς έχουν δουλειές με υψηλό άγχος και κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, τα ευρήματα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Αυτή η έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε αποφάσεις που μειώνουν τους κινδύνους αντί να τους επιδεινώνουν».

Στη μελέτη συμμετείχε ομάδα υγιών νεαρών ενηλίκων στους οποίους δόθηκαν δύο κρουασάν βουτύρου για πρωινό. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν νοητικά μαθηματικά, με αυξανόμενη ταχύτητα για οκτώ λεπτά, και ειδοποιήθηκαν όταν έκαναν λάθος σε μια απάντηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών όταν υπήρχε πνευματικό στρες μείωσε την αγγειακή λειτουργία κατά 1,74%. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της αγγειακής λειτουργίας κατά 1% οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά 13%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις