Ποια από τις δύο χώρες έχει δίκιο; Ο διάσημος σεφ απαντά

Πριν λίγες μέρες μια μεγάλη διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αυτήν την φορά στο επίκεντρο ήταν οι παραδοσιακές κουζίνες των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, η γείτονα χώρα υποστήριξε πως το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί έχουν τούρκικη προέλευση, έπειτα από αμερικανικά δημοσιεύματα που ανέφεραν τα δύο πιάτα ως ελληνικά.

Κοκορέτσι: Ποια είναι η πραγματική του προέλευση;

Ο διάσημος σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Sigmalive, αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους αναφορικά με το κοκορέτσι μιλώντας για τις ρίζες του αγαπημένου φαγητού οι οποίες χάνονται στους αιώνες:

«Το κοκορέτσι είναι βαλκανικό προϊόν, απ’ εκεί ξεκίνησε και υιοθετήθηκε πολύ νωρίς, τον 19ο αιώνα και από τους Έλληνες και από τους Τούρκους. Έχουμε μαρτυρίες ότι ο Καραϊσκάκης ήταν μάστορας του σπληνάντερου και στο κοκορέτσι. Μιλάμε για κάτι που ξεκινά από το 1800. Το τούρκικο κοκορέτσι με το ελληνικό κοκορέτσι δεν έχουν καμιά σχέση. Οι Τούρκοι κάνουν το κοκορέτσι χωρίς έντερο, κόβουν μια φέτα αφού ψηθεί (δεν το ψήνουν σε φούρνους, το βάζουν σε καυτά πιθάρια), τη ψιλοκόβουν και την ανακατεύουν με μια κόκκινη πιπεριά και την κάνουν σάντουιτς», είπε.

«Είναι πολύ μεγάλες διαφορές των δυο πιάτων. Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας. Παρόμοιες διενέξεις σημείωσε ο κ.Μαμαλάκης έγιναν και για το ιμάμ και για το τζατζίκι», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: “Το ιμάμ και το κοκορέτσι είναι δικά μας, δεν είναι ελληνικά”

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις