Ο Μάρτιος φέρνει στο “καλάθι” του εξαιρετικά φρούτα και λαχανικά

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο Μάρτιος, έφτασε! Μπορεί ακόμα να έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά από τον Μάρτιο δεν λείπουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που γεμίζουν γεύσεις και χρώματα το τραπέζι μας.

Ο Μάρτιος φέρνει στο “καλάθι” του εξαιρετικά φρούτα και λαχανικά, που προσφέρουν υγεία και ευεξία στον οργανισμό μας.

Τα φρούτα του Μαρτίου

Μέχρι και τα τέλη αυτού του Μαρτίου, που διαρκούν τα κρύα, βρίσκουμε εσπεριδοειδή: Λεμόνια αρωματικά και ζουμερά από Λακωνία, Κορινθία και Στερεά Ελλάδα. Πορτοκάλια Μέρλιν από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, αλλά και ερυθρόσαρκα. Σαγκουίνια Πελοποννήσου. Τώρα ξεκινάνε και τα πρώτα Βαλέντσια. Επίσης λίγα νεράντζια, φράπες και περγαμόντα, αλλά και ελληνικά γκρέιπφρουτ, κυρίως Χανίων, Άρτας και Πελοποννήσου. Σε ορισμένους πάγκους βρίσκουμε και πρώιμες (αλλά όχι και τόσο νόστιμες) φράουλες, κυρίως Ηλείας. Ψυγείου είναι τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα μανταρίνια, τα μήλα.

Τα λαχανικά του Μαρτίου

Όσο κρατά ακόμα το κρύο, ευνοούνται όλα τα κηπευτικά: Αγκινάρες (εξαιρετικές, αλλά δυσεύρετες, από τις Κυκλάδες, νόστιμες και σε αφθονία του Ναυπλίου), Κάρδαμο, Κουνουπίδια, Λάχανα κεφαλωτά (σφιχτά), αφράτα (για λαχανοντολμάδες) και πλακέ, Μάραθα, σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, ραδίκια, μυρώνια και καυκαλήθρες, σέλινα, σαλάτες, τσουκνίδες, μπρόκολο. Επιμένουμε βιολογικά, κυρίως στα λαχανικά των οποίων καταναλώνουμε τις ρίζες, αφού είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από φυτοφάρμακα: καρότα, σελινόριζες, παντζάρια, πράσα, ραπανάκια, φινόκιο και χλωρά κρεμμυδάκια. Τώρα ξεμυτίζουν τα πρώτα τρυφερά σπαράγγια, κουκιά και αρακάδες. Σε κάποιους πάγκους, προς τα τέλη του Μαρτίου με αρχές Απριλίου, θα βρούμε και ματσάκια με φρέσκο χαμομήλι. Τέλος, βρίσκουμε αβοκάντο κυρίως Κρήτης, ενώ σε κάποιες λαϊκές βρίσκουμε όχι μόνο καλλιεργημένη, αλλά και άγρια ρόκα, όπως και χόρτα του βουνού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις