Μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο οι καταναλωτές θα μπορούν να καταγγέλλουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις  

Του Δημήτρη Χριστούλια 

Με σύμμαχο την τεχνολογία το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιδιώξει να μειώσει δραστικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, με τον πληθωρισμό σε βασικά αγαθά να συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εντός τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο application για κινητά τηλέφωνα, που θα δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα από το οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν γρήγορα, εύκολα να κάνουν τις καταγγελίες τους όταν εντοπίζουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

Ειδικότερα μέσα από την συγκεκριμένη εφαρμογή  οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, όπως ακριβώς γίνεται ήδη και μέσα από την εφαρμογή kataggelies.mindev.gov.gr.

H εφαρμογή για τα κινητά θα δίνει την δυνατότητά, μεταξύ άλλων,  στους καταναλωτές να βγάζουν φωτογραφίες τις τιμές των προϊόντων, που θεωρούν ότι πωλούνται σε αδικαιολόγητες τιμές και να τις αποστέλλουν στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι 

Στην συνέχεια οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης θα διασταυρώνουν τα στοιχεία που λαμβάνουν από τους καταναλωτές έχοντας την δυνατότητα να αποστέλλουν άμεσα και ηλεκτρονικά το πρόστιμο στην επιχείρηση που παραβαίνει τον νόμο, χωρίς να απαιτείται καν επιτόπιος έλεγχος.

Ουσιαστικά, οι ελεγκτές μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους θα μπορούν να κάνουν στοχευμένους ηλεκτρονικούς ελέγχους. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται καθημερινά πολλοί έλεγχοι και να επιβάλλονται άμεσα υψηλά πρόστιμα, με τους καταναλωτές να διαδραματίζουν τον βασικότερο ρόλο.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, με την βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης, έχει στην διάθεση τους εκείνα τα «ψηφιακά» όπλα, με τα οποία μπορεί να εντοπίσει με μεγαλύτερη ευκολία όσους κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών.

Και επιτόπιοι έλεγχοι

Μάλιστα, εκτός όμως από τους ηλεκτρονικούς ελέγχους, τα ελεγκτικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν και επιτόπιους ελέγχους, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, αναφορικά με το μικτό περιθώριο κέρδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης το μικτό περιθώριο κέρδους που μπορεί να αποκομίζουν παραγωγοί αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, διακίνηση και πώληση προϊόντων, όπως είναι οι παραγωγοί, οι προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το αντίστοιχο μικτό περιθώριο κέρδους που είχαν τον Δεκέμβριο του 2021. Στόχος του υπουργείου είναι οι έλεγχοι για το περιθώριο κέρδους να γίνουν σε όλες τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που πωλούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις