Σε αδιέξοδο κινδυνεύουν να οδηγηθούν εκατοντάδες επιχειρήσεις εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Του Δημήτρη Χριστούλια 

Την στιγμή που η κατανάλωση περιορίζεται εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα οι δαπάνες των επιχειρήσεων αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο foodlife εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, πλέον ένα από τα μεγαλύτερα κόστη στα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις είναι το ενεργειακό κόστος.

Το πετρέλαιο Μπρεντ στις διεθνείς αγορές φλερτάρει συνεχώς με τα 80 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, το foodlife είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεσπάσει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα, το οποίο θα μειώσει περεταίρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο κλάδος της εστίασης δέχεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα καθώς η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας οδηγεί την κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να μείνουν όρθιες, αντιμετωπίζοντας τα τελευταία χρόνια την παρατεταμένη οικονομική κρίση, μετά την επιβολή των μνημονίων, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Οι δείκτες της Οικονομίας μπορεί να ευημερούν, ωστόσο η πραγματικότητα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι ζοφερή. Πολλές από αυτές αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις όπως η πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, δανείων, ενοικίων, προμηθευτών, λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και μισθών.

Ξεκάθαρα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η πανδημία αλλά και πότε θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση. Για όσο όμως διαρκούν η κυβέρνηση πρέπει με στοχευμένα να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί όταν κάποια στιγμή η πανδημία θα τελειώσει και η ενεργειακή κρίση θα αποκλιμακωθεί σε έναν σημαντικό βαθμό τουλάχιστον θα πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι προκειμένου να συνεχίσει η Οικονομία να λειτουργεί.

Πρέπει και με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξει ένα ξεκάθαρο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Σε διαφορετική περίπτωση εκατοντάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις