Μπαράζ επενδύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στον πρωτογενή τομέα.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Ήδη τις πρώτες εβδομάδες του 2022 δεκάδες εταιρίες, πολλές από τις οποίες μάλιστα με διεθνές αποτύπωμα, δρομολογούν σημαντικές επενδύσεις στο πρωτογενή τομέα της χώρας. Ελληνοαμερικάνικο fund θέλει να επενδύσει στις υδροπονικές καλλιέργειες, ο Σύρος γιατρός Ναουάφ Σαλάμεχ θα δημιουργήσει ένα μεγάλο αποστακτήριο στην Καβάλα ενώ ετοιμάζεται να αναβιώσει το εργοστάσιο της πάλαι ποτέ ΗΒΗ στο Λουτράκι.

Μεγάλες επενδύσεις αναμένεται να γίνουν και στον κλάδο της αρτοποιίας και των logistics. Αυτές είναι μερικές από τις επενδύσεις που δρομολογούνται από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις και οι οποίες έχουν ενταχθεί ήδη στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι μεγάλες επενδύσεις θα αφορούν  τον πρωτογενή τομέα. Προσωπικά, πιστεύω ότι άργησαν όλες αυτές οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού πρωτογενή τομέα. Αν αυτές οι επενδύσεις είχαν γίνει πριν από 10 χρόνια για παράδειγμα η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα ήταν πολύ διαφορετική. Αντί να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις θα έπρεπε να δημιουργούμε πλούτο. Και ο πλούτος δημιουργείται μέσα από υγιείς επενδύσεις.

Κάλιο αργά παρά ποτέ! Η ελληνική γη παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας τα οποία έχουν αποκτήσει φανατικούς καταναλωτές σε όλον τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και κατά της διάρκειας τόσο της οικονομικής κρίσης, εξαιτίας των μνημονίων, όσο και στη συνέχεια λόγω της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, τα ελληνικά προϊόντα σημειώνουν ισχυρές επιδόσεις στις διεθνείς αγορές. Και σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση και τους επόμενους μήνες. Επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι πλέον τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν δυνατή ταυτότητα. Τα products made in Greece γίνεται ένα σήμα ισχυρό, που θα δώσει ώθηση στην Οικονομία και θα αποτελέσει βασικό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης για εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Πλέον τα ελληνικά προϊόντα όχι απλά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχα ανταγωνιστριών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ισπανία και της Ιταλίας, αντιθέτως φαίνεται ότι κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Και η στήριξη της πολιτείας σε αυτές τις επιχειρηματικές προσπάθειες είναι ιδιαίτερα σημαντικά και πρέπει να συνεχισθεί χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.    

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις