Το ποσοστό της γυναικών αγροτών στη χώρα μας ανέρχεται σε 44,8%.

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Περίπου το 80% των τροφίμων παγκοσμίως παράγεται από μικροκαλλιεργητές ενώ οι γυναίκες αποτελούν κατά μέσο όρο το 43%  των εργατών μικρής κλίμακας γης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες οι γυναίκες αγρότισσες αποτελούν την πλειοψηφία των αγροτών. Στη Νότια Ασία, περισσότερα από τα δύο τρίτα των εργαζομένων γυναικών εργάζονται στη γεωργία. Στην ανατολική Αφρική, περισσότεροι από τους μισούς αγρότες είναι γυναίκες. Τα νούμερα είναι εξίσου μεγάλα και στην Ελλάδα.

Το ποσοστό της γυναικών αγροτών στη χώρα μας ανέρχεται σε 44,8%, καθώς όπως προκύπτει από στοιχεία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εγγεγραμμένοι γεωργοί ανέρχονται σε 656.295, εκ των οποίων 294.140 είναι αγρότισσες.

Μάλιστα, η 15η  Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως  Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία. Μέχρι και σήμερα, οι γυναίκες αγρότισσες αντιμετωπίζουν πολλές αντιξοότητες καθώς τα δικαιώματά τους είναι σημαντικά λιγότερα από αυτά των ανδρών αγροτών αλλά και των γυναικών σε διαφορετικά επαγγέλματα.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες αγρότισσες στερούνται το δικαίωμα της άδειας μητρότητας και λοχείας ενώ δεν υπάρχει ειδική μέριμνα από το κράτος για εκπαίδευση και εξειδίκευση στον κλάδο τους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τεράστια συμβολή των γυναικών στην γεωργική παραγωγή της χώρας, κρίνεται αναγκαία η στήριξή τους από την πολιτεία και η παροχή κινήτρων ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις