Σε προ πανδημικά επίπεδα η διεθνής τουριστική κίνηση μέχρι το τέλος του 2022

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει ο παγκόσμιος τουρισμός με τα στοιχεία να δείχνουν πως ενδέχεται να φτάσει τα προ πανδημικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022. Υπολογίζεται ότι 700 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, υπερδιπλάσιοι (+133%) σε σχέση με τον αριθμό που καταγράφηκε για την ίδια περίοδο το 2021. Αυτό ισοδυναμεί με το 63% που είχε σημειωθεί το 2019 και θέτει τον κλάδο σε τροχιά να φτάσει το 65% των προπανδημικών επιπέδων, σύμφωνα με τα σενάρια του UNWTO.

Ποιες περιοχές επισκέφθηκαν φέτος

Η Ευρώπη υποδέχθηκε 477 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το διάστημα μεταξύ Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2022 (68% του παγκόσμιου συνόλου), αγγίζοντας το 81% των προπανδημικών επιπέδων. Αυτό ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό του 2021 (+126%) με τα αποτελέσματα να ενισχύονται από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη σημείωσε μια ιδιαίτερα ισχυρή απόδοση το τρίτο τρίμηνο, όταν οι αφίξεις έφτασαν σχεδόν το 90% των επιπέδων του 2019. Ταυτόχρονα, η Μέση Ανατολή είδε διεθνείς αφίξεις υπερτριπλασιασμένες (+225%) από έτος σε έτος τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2022, σκαρφαλώνοντας στο 77%.

Η Αφρική (+166%) και η Αμερική (+106%) κατέγραψαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας το 63% και το 66% των επιπέδων του 2019, αντίστοιχα. Στην Ασία και τον Ειρηνικό (+230%) οι αφίξεις υπερτριπλασιάστηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, αντικατοπτρίζοντας το άνοιγμα πολλών προορισμών, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι αφίξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό παρέμειναν κατά 83% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η Κίνα, μια βασική αγορά προέλευσης για την περιοχή, παραμένει κλειστή. Αφίξεις και εισπράξεις σε επίπεδα –ή πάνω– πριν από την πανδημία.

Αρκετές υποπεριοχές έφτασαν το 80% έως 90% των αφίξεων πριν από την πανδημία τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2022. Η Δυτική Ευρώπη (88%) και η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη (86%) σημείωσαν την ταχύτερη ανάκαμψη προς τα επίπεδα του 2019. Ισχυρά αποτελέσματα κατέγραψαν επίσης η Καραϊβική, η Κεντρική Αμερική (και οι δύο 82%) και η Βόρεια Ευρώπη (81%). Οι προορισμοί που αναφέρουν αφίξεις πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνουν την Αλβανία, την Αιθιοπία, την Ονδούρα, την Ανδόρα, το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ισλανδία.

Τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις ξεπέρασαν τα προπανδημικά επίπεδα σε τη Μέση Ανατολή (+3% το 2019) και την Καραϊβική (+1%) και πλησίασαν στην Κεντρική Αμερική (-7%), στη Βόρεια Ευρώπη (-9%) και στη Νότια και Μεσόγειο Ευρώπη (-10%). Ορισμένοι προορισμοί κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις τους πρώτους επτά έως εννέα μήνες του 2022, όπως η Σερβία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Λετονία, η Πορτογαλία, το Πακιστάν, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Γαλλία.

Η ανάκαμψη που παρουσιάζει ο παγκόσμιος τουρισμός μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στις δαπάνες εξερχόμενου τουρισμού από μεγάλες αγορές, με ισχυρά αποτελέσματα από τη Γαλλία όπου οι δαπάνες έφτασαν το -8% έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το 2019. Άλλες αγορές που ανέφεραν ισχυρές δαπάνες τους πρώτους έξι έως εννέα μήνες του 2022 ήταν η Γερμανία. Βέλγιο, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ, Ινδία και Σαουδική Αραβία. Ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και διαμονή σε ξενοδοχεία.

Διαβάστε επίσης: 

Ελλάδα “ψηφίζουν” και το φθινόπωρο οι τουρίστες

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις