Αναμένεται να ξεπεράσουν σε αξία τα 600 εκατ. ευρώ

Χρονιά – ρεκόρ αναμένεται να αποδειχθεί το 2022 για τις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς σύμφωνα με τα προσωρινά διαχειριστικά στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ). Συγκεκριμένα, τα 565 εκατ. ευρώ έφτασαν σε αξία οι εξαγωγές ελιάς το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022 και σε ποσότητα τους 193.000 τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα του 2021 οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονταν στα 456 εκατ. ευρώ και τους 217.000 τόνους αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την χρονιά που μας πέρασε είναι ιδιαίτερα ευοίωνες καθώς οι εξαγωγές του καρπού αναμένεται να ξεπεράσουν σε αξία τα 600 εκατ. ευρώ, όταν το 2021 η αντίστοιχη αξία ήταν 565 εκατ. ευρώ.

«Οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές είναι από τα πρώτα εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προϊόν έχει σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό -εξάγεται σχεδόν το 90% της ετήσιας εγχώριας παραγωγής- με τις πρώτες εξαγωγές του (200 τόνοι) να καταγράφονται το 1858» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), Κώστας Ζούκας.

«Οι εξαγωγές του προϊόντος αποτελούν το 9,2% του συνόλου των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας με την αξία του να έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική επίδοση και υπογραμμίζει την εξαγωγική του δυναμική, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών», πρόσθεσε.

Εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς: Οι χώρες – προορισμοί 

Οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές εξάγονται στο μεγαλύτερο ποσοστό στις τρίτες χώρες (55%+), με τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφούν ποσοστό περίπου 40-45% του όγκου των ελληνικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζούκα «για το έτος 2022 σε επίπεδο χωρών, μακράν η πρώτη χώρα εξαγωγής σε ποσότητες είναι οι ΗΠΑ (173 εκατ. ευρώ αξία εξαγωγών), ενώ ακολουθούν στην πρώτη δεκάδα η Γερμανία (60 εκατ. ευρώ) , η Ιταλία (42 εκατ. ευρώ), το Ην. Βασίλειο (31 εκατ. ευρώ), η Αυστραλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Πολωνία.

Διαβάστε επίσης: 

Οι διατροφικές τάσεις που κάνουν την φέτα, το γιαούρτι και τις ελιές να κυριαρχούν στα τραπέζια ξένων χωρών

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις