Η πρώτη εικόνα για μήλα, ακτινίδια και αχλάδια

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος της φυτικής παραγωγής από τις καταστροφικές πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις, όπως επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Σύνδεσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, παράγονται 359.000 τόνοι φρούτων και καρπών ή το 7% από τους συνολικά 5.495.000 τόνους της χώρας μας, εκ των οποίων 84.500 μήλα & 43.300 αχλάδια. Σε ό,τι δε αφορά τα νωπά κηπευτικά, το γενικό σύνολο της παραγωγής της χώρας ανέρχεται σε 2.330.000 τόνους και στη Θεσσαλία οι 278.000 τόνοι (12%).

«Για τα μήλα και τα ακτινίδια είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε για τις συνέπειες στους καρπούς εκτιμούμε ότι θα είναι μειωμένη η προς εμπορία ποσότητά τους το επείγον είναι η αποκατάσταση έστω και προχείρως στο οδικό δίκτυο στην περιοχή που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές για την μεταφορά της προς συγκομιδή παραγωγής και συνέχιση της αρξάμενης εξαγωγής τους για να μην χαθούν μερίδια στις παραδοσιακές μας αγορές, π.χ Αίγυπτος» σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ενδεικτικά από 1/9-8/9/23 εξήχθησαν από Θεσσαλία 1.125 τόνοι έναντι 824 τόνοι πέρσι εκ των οποίων 440 προς Αίγυπτο και μετά την 9/9 έως 14/9/23  91 τόνοι έναντι 551 τόνων πέρυσι  εκ των οποίων 61 προς Αίγυπτο έναντι 451 τ. Τα ασυγκόμιστα αχλάδια είναι λίγες ποσότητες όψιμης ποικιλίας.

«Όσον αφορά στα ακτινίδια που οι αγροί καλλιέργειάς τους είναι πλημμυρισμένοι «κάποιοι» ζητούν να συγκομισθούν και να εμπορευθούν κατ εξαίρεση αντί της 15 Οκτωβρίου ,που προβλέπει η Κ.Υ.Α για την ποικ. Hayward που δεν έχει τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά ποιότητος και υγείας αυτή την περίοδο» σημειώνει ο ίδιος.

Ο κ. Πολυχρονάκης εκτιμά ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσπαθήσουμε να ποσοτικοποιήσουμε τη ζημιά τόσο στα φρούτα όσο και στα κηπευτικά. Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις από την όποια έλλειψη θα δημιουργήσει αφενός αυξητικές τάσεις στις ήδη αυξημένες τιμές και στις εισαγωγές.

«Χρειάζεται η στήριξη από την Πολιτεία για να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν οι αγρότες μας» τονίζει.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις