Δείτε ποιες χώρες αποτελούν τους καλύτερους "πελάτες" των ελληνικών προϊόντων

Του Δημήτρη Χριστούλια

Τα ελληνικά προϊόντα είναι γνωστά στο εξωτερικό για την  υψηλή τους διατροφική αξία, για αυτόν τον λόγο οι επιχειρήσεις αναζητούν για ορισμένα από χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες εισαγωγές ελληνικών προϊόντων το διάστημα από τον φετινό Ιανουάριο μέχρι το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, που επεξεργάσθηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ –Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Ειδικότερα οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στην γείτονα χώρα ξεπέρασαν τα 931 εκατ. ευρώ, από 517,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση 414,2 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό κατά 80,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο. Στην δεύτερη θέση ακολουθεί η Γερμανία με την αξία των εξαγωγών να αυξάνεται κατά 12%, φτάνοντας τα 526,3 εκατ. ευρώ ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τις συνολικές εξαγωγές να φτάνουν τα 255 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 5,4%.

Από την Ισπανία μέχρι τον Καναδά

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με την αύξηση των εξαγωγών να ανέρχεται στα 37,2%, στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με άνοδο 12,1% και ακολουθούν η Βουλγαρία (+13,8%), η Κύπρος (+12,4%), η Ρουμανία       (+22,3%), η Γαλλία    (+41,6%) και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Πολωνία με τις εξαγωγές τροφίμων να αυξάνονται κατά 17,6%. Ο Καναδάς βρίσκεται στην 15η θέση στην λίστα των χωρών με τις μεγαλύτερες εισαγωγές ελληνικών τροφίμων, η Αυστραλία στην 19η θέση, το Ισραήλ στην 21η θέση και ακολουθεί αμέσως μετά η Τουρκία ενώ πάνω από 10 εκατ. ευρώ ήταν οι εισαγωγές που έγιναν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα, την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ρωσία και πολλές ακόμη.

Από την Γουατεμάλα έως το Ελ Σαλβαδόρ

Μικρότερες εισαγωγές αλλά καθόλου αμελητέες για μια μικρή παρ αγωγική χώρα όπως είναι η Ελλάδα έγιναν από την Ιαπωνία (7,5 εκατ. ευρώ), το Μεξικό (6,9 εκατ. ευρώ), την Νότια Κορέα (6,4 εκατ. ευρώ), την Ταϊλάνδη (5,8 εκατ. ευρώ), το Περού (4,9 εκατ. ευρώ), τον Ισημερινό (4,8 εκατ. ευρώ), την Γουατεμάλα (4,5 εκατ. ευρώ), το Χονγκ Κονγκ (4,3 εκατ. ευρώ), Σιγκαπούρη (3,1 εκατ. ευρώ), Κολομβία (3 εκατ. ευρώ), Νότια Αφρική (2,9 εκατ. ευρώ), Μαρόκο (2,3 εκατ. ευρώ), Ελ Σαλβαδόρ (1,6 εκατ. ευρώ), Κόστα Ρίκα (1,3 εκατ. ευρώ) πολλές άλλες ακόμη. Συνολικά τα ελληνικά τρόφιμα ταξιδεύουν σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλον τον κόσμο, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσπαθούν αφενός νε εδραιωθούν σε κάποιες χώρες που ήδη πραγματοποιούν εξαγωγές και ταυτόχρονα να έχουν το βλέμμα τους και σε καινούργιες αγορές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την γνώση πλέον για να κάνουν εξαγωγές, διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας τα οποία τα πωλούν μέσα σε ελκυστικές συσκευασίες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις