Μετράνε "απουσίες" στα ράφια του σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο

Ο πόλεμος στην Ουκρανίας, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, η ενεργειακή κρίση και οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο οδηγεί σε ελλείψεις τροφίμων που επηρεάζουν κάθε γωνιά του πλανήτη. Συγκεκριμένα τρόφιμα απουσιάζουν όλο και συχνότερα από τα ράφια του σούπερ μάρκετ, μια εικόνα που όπως όλα δείχνουν το συναντάμε και το 2023.

Όσον αφορά ένα από τα κυριότερα είδη πρώτης ανάγκης, το ψωμί, οι ελλείψεις και η αύξηση της τιμής αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος. Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, των δύο μεγαλύτερων παραγωγών σιταριού παγκοσμίως, συνεχίζεται οι όποιες ελλείψεις έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα ενδέχεται να χειροτερεύσουν, καθώς εκτιμάται ότι η παραγωγή στην Ουκρανία θα μειωθεί κατά 35% με 45% την επόμενη αγροτική περίοδο, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey.

Ταυτόχρονα, η απαγόρευση εξαγωγής αλεύρων που επέβαλε η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του πλανήτη, εντείνουν το πρόβλημα.

Σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζονται και στα αυγά, μια κατάσταση που έγινε αρχικά ορατή στην Μεγάλη Βρετανία αλλά πλέον το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Η γρίπη των πτηνών, το ενεργειακό κόστος αλλά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην συγκεκριμένη έλλειψη. Μάλιστα, στην Αγγλία έχει επιβληθεί πλαφόν στο πόσα αυγά μπορεί να αγοράσει ο κάθε πελάτης από το σούπερ μάρκετ.

Η προαναφερθείσα γρίπη των πτηνών έχει αποδεκατίσει κοτόπουλα και γαλοπούλες, γεγονός που έγινε αισθητό τα φετινά Χριστούγεννα. Αλλά και στην Ελλάδα, η μικρή παραγωγή αλλά η αύξηση στην ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσκολίες στον κλάδο. Το πρόβλημα έγινε ορατό και στο ράφι του σούπερ μάρκετ καθώς η γαλοπούλα, το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων, κόστιζε φέτος 20% ακριβότερα.

Την ίδια στιγμή, η Ινδονησία, η μεγαλύτερη παραγωγός φοινικέλαιου παγκοσμίως, άρχισε να εφαρμόζει πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές του προϊόντος, ένα μέτρο που αποσταθεροποίησε ακόμη περισσότερο την αγορά φυτικών ελαίων. Το φοινικέλαιο αποτελεί ταυτόχρονα βασικό συστατικό για εκατοντάδες τρόφιμα που αγοράζουμε καθημερινά όπως σοκολάτες, διάφορα snacks, μαργαρίνη κλπ. επεκτείνοντας  το πρόβλημα των ελλείψεων και σε άλλα προϊόντα.

Διαβάστε επίσης: 

Η ακρίβεια θα μείνει στα ράφια και το 2023

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις