To Wikifarmer.com αποστέλλει ηλεκτρονικά αγροτικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας.

Tης Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Την πρώτη, παγκοσμίως, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για τον πρωτογενή τομέα δημιούργησε ένας γεωπόνος με στόχο να παρέχει εξειδικευμένες «αγροτικές» γνώσεις σε όλο τον πλανήτη. Μολονότι, ο πήχης που έβαλε ο ιδρυτής του Wikifarmer.com, Πέτρος Σάγκος πριν από δύο χρόνια ήταν αρκετά υψηλός κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να μετατρέψει την ελληνική ιστοσελίδα του σε διεθνή κάνοντας την διαθέσιμη σε 15 γλώσσες. Μάλιστα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την ηλεκτρονική σελίδα ως την Wikipedia της αγροτικής καλλιέργειας.

Σήμερα η επισκεψιμότητα τoυ Wikifarmer αγγίζει τους 12 εκατ. επισκέπτες από 200 χώρες, ενώ παράλληλα ο 39χρονος Π. Σάγκος θέλοντας να δώσει υπεραξία στο «προϊόν» του έφτιαξε πριν από δύο χρόνια- εντός της ιστοσελίδας – μία μηχανή αναζήτησης αγροτικών προϊόντων ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να παραγγέλνει ηλεκτρονικά από φρούτα, λαχανικά, μέλι μέχρι κρέας, ψάρια και προϊόντα περιποίησης. Ο σκοπός της πλατφόρμας που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Τουρκία είναι διπλός από τη μία να βοηθήσει του παραγωγούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάθε λογής αγορά και από την άλλη να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν τα αγροτικά προϊόντα που επιθυμούν από κάθε γωνιά της χώρας με ένα κλικ… και να έρχονται στην πόρτα του σπιτιού του.

«Μέσω του Wikifarmer διαθέτουν τα προϊόντα τους πάνω από 8 χιλ. παραγωγοί από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία και την Τουρκία. Παράλληλα το συνολικό μας πελατολόγιο από ιδιώτες, χονδρέμπορους έως οπωροπωλεία και εστιατόρια ξεπερνάει τους 40 χιλ. Ουσιαστικά η πλατφόρμα σχεδιάστηκε για να συνδέσει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων με τους καταναλωτές είτε απευθείας είτε μέσω των επιχειρήσεων. Ο αγρότης μπορεί να μπει στην πλατφόρμα, να φτιάξει το δικό του προφίλ και έπειτα να δημοσιεύσει τα προϊόντα που θέλει να πουλήσει.

Έτσι του δίνεται μία δυνατότητα, που δεν την είχε ως τώρα δηλαδή να προωθήσει τα προϊόντα του στη τιμή που θέλει και μέσω του διαδικτύου να μπορέσει να βρει μία καλύτερη αγορά από αυτή που θα είχε ή δεν θα είχε καθόλου» δηλώνει στο FoodLife, ο ιδρυτής του Wikifarmer, Π. Σάγκος. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας, ο Ηλίας Σούσης, ο οποίος επί χρόνια εργαζόταν στα κεντρικά γραφεία της Google. Σήμερα, έχει αναλάβει την θέση του γενικού διευθυντή του Wikifarmer.

Πώς να γίνεις αγρότης

Η ενασχόληση του Π. Σάγκου με τον πρωτογενή τομέα όμως ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια όντας απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πρώτη του επαγγελματική δραστηριότητα ήταν αυτή που τον βοήθησε να διακρίνει το πρόβλημα που υπήρχε στον αγροτικό τομέα. «Δεν υπήρχαν άνθρωποι διαθέσιμοι προκειμένου ένας αγρότης να τους συμβουλευτεί για το πώς να καλλιεργήσει ενώ η ίδια εικόνα υπήρχε και στο κομμάτι το οικονομικό.

Με έπαιρναν τηλέφωνο μέχρι και Ελληνες από την Αμερική και αναρωτιόμουν “ολόκληρη υπερδύναμη δεν υπάρχει κάποιος να ενημερώσεις τους αγρότες για τις νέες εξελίξεις στον τομέα τους”;. Η φιλοσοφία μου ήταν πάντα ότι η γνώση αποκτά αξία όταν μοιράζεται. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με θέματα για όλες τις καλλιέργειες. Ωστόσο στη συνέχεια την έκανα πιο διαδραστική» περιγράφει ο επιχειρηματίας.

Έτσι, μέσω του Wikifarmer μπορεί ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος ή ο μελισσοκόμος να γράψει κάποιο άρθρο, να το εμπλουτίζει καθημερινά αλλά και να κάνει διορθώσεις. Το όλο εγχείρημα πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις δημιουργώντας μία ολόκληρη κοινότητα. Αυτή τη στιγμή η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη σε 15 γλώσσες, μεταξύ αυτών είναι γλώσσες της Ευρώπης, αραβικά, βιετναμέζικα, ρώσικα, ινδονησιακά κ.α.  Ο πολυπράγμων γεωπόνος όμως, δεν αρκέστηκε σε αυτό.

«Άρχισα να παρατηρώ ότι οι αγρότες έχουν και άλλα προβλήματα όπως είναι οι έλλειψη πρόσβασης σε νέες αγορές, οι άδικες τιμές στα προϊόντα τους και σκέφτηκα λοιπόν ότι η δύναμη του ίντερνετ στην σημερινή εποχή θα δώσει την λύση. Και έτσι και έγινε, ξεκίνησα να φτιάχνω μία πλατφόρμα όπου ο παραγωγός θα έχει πρόσβαση σε αγορές που μέχρι πρότινος δεν είχε και ο καταναλωτής θα παραλαμβάνει τα προϊόντα του στην πόρτα του σπιτιού του» σημειώνει ο Π. Σάγκος. Μέσα στους επόμενους στόχους της διοίκησης του Wikifarmer είναι να αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυο της σε αγορές εκτός της Ελλάδος ώστε να μπορέσει ο έλληνας αγρότης να διοχετεύσει τα προϊόντα του στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις