Θα πρέπει να απασχολεί τους γονείς;

Ως τροφική νεοφοβία ορίζεται η απροθυμία κατανάλωσης νέων τροφίμων. Συναντάται κυρίως στην παιδική ηλικία κι αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό του ατόμου.

Θα πρέπει να απασχολεί τους γονείς καθώς τα παιδιά που την αντιμετωπίζουν τείνουν να αποφεύγουν υγιεινά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα και λαχανικά και να αντικαθιστούν με ανθυγιεινές, επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες σε λίπη και σάκχαρα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο κίνδυνος της παιδικής παχυσαρκίας καθώς και ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών νόσων στην εφηβική και ενήλικη ζωή.

Που οφείλεται η τροφική νεοφοβία;

Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, η τροφική νεοφοβία αποτελεί ένα χρήσιμο μηχανισμό επιβίωσης στην παιδική ηλικία, κι αυτό γιατί αποφεύγοντας τη δοκιμή νέων τροφίμων τα παιδιά αποφεύγουν την κατανάλωση επικίνδυνων τροφίμων. Επιπλέον, η τροφική νεοφοβία σχετίζεται και με τη γευστική προτίμηση. Ο άνθρωπος στην παιδική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή του αποφεύγει τα πικρά τρόφιμα.  Η τάση αυτή αποτελεί μέρος του παραπάνω μηχανισμού επιβίωσης. Επειδή στη φύση τα πικρά τρόφιμα είναι κατά κύριο λόγο δηλητηριώδη, η αποφυγή κατανάλωσής τους είναι μία ωφέλιμη τακτική επιβίωσης.

Επιπροσθέτως, η τροφική νεοφοβία φαίνεται να σχετίζεται και με την όψη συγκεκριμένων τροφίμων. Τρόφιμα τα οποία δεν ελκύουν εμφανισιακά ένα παιδί είναι πιθανόν να του δημιουργήσουν ευκολότερα αποστροφή.

Πώς αντιμετωπίζεται;

  • Κάντε τα τρόφιμα πιο θελκτικά για το παιδί. Δημιουργήστε σχήματα με τα φρούτα και τα λαχανικά για να τα εντάξετε στη διατροφή του.
  • Οπλιστείτε με υπομονή. Σύμφωνα με μελέτες ένα παιδί χρειάζεται να δοκιμάσει έως και 15 φορές ένα τρόφιμο προκειμένου να το εντάξει στη διατροφή του.
  • Μην πιέζετε τα παιδιά. Δώστε τους το χρόνο που χρειάζεται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών ένας γονέας που δημιουργεί πίεση για την κατανάλωση ενός νέου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού απέναντι στο νέο τρόφιμο.
  • Μαγειρέψτε μαζί τους. Κάντε το φαγητό ευχάριστη δραστηριότητα.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν θέλετε το παιδί να εντάξει στο διατροφολόγιό του μια τροφή, φροντίστε να την καταναλώσετε πρώτα εσείς. Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται.

Διαβάστε επίσης: Αλάτι και παιδική διατροφή – Τι πρέπει να προσέξετε

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις