Η διαχείριση του διαβήτη στα παιδιά είναι ακόμη πιο δύσκολη σε σχέση με των ενηλίκων καθώς αυτό είναι το στάδιο που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται και τυχόν συμβιβασμοί στη διατροφή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις, υποσιτισμό ή καθυστερημένη ανάπτυξη.

Ενώ ο πιο κοινός τύπος διαβήτη στα παιδιά είναι ο διαβήτης τύπου 1, οι περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 επίσης αυξάνονται.  Τα παιδιά έχουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 εάν είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή δεν αθλούνται.

Τα εξατομικευμένα προγράμματα γευμάτων λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές προτιμήσεις, τη σωματική δραστηριότητα και το πρόγραμμα κάθε παιδιού είναι πολύ σημαντικά για να επιτευχθεί μια τέλεια ισορροπία.

Η διατροφή των παιδιών με διαβήτη είναι αναγκαίο να διαθέτει: 

Ισορροπία: Είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνονται και οι πέντε ομάδες τροφίμων. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αναγκαία ώστε να διατηρηθεί η ποικιλία στα τρόφιμα και να αποφευχθούν οι ελλείψεις.

Υδατάνθρακες: Έχουν άμεση επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και απαιτούν ινσουλίνη για απορρόφηση. Η αντιστοίχιση των επιπέδων ινσουλίνης με την πρόσληψη υδατανθράκων είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι απλοί υδατάνθρακες που περιλαμβάνουν η ζάχαρη ή το μέλι μπορεί να αυξήσει τα σάκχαρα στο αίμα και πρέπει να αποφεύγονται. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά, φρούτα βοηθούν στην αργή απελευθέρωση των σακχάρων στο αίμα και πρέπει να προτιμώνται για έναν καλό γλυκαιμικό έλεγχο.

Φυτικές ίνες: Αποτελούν κρίσιμο μέρος της διατροφής για παιδιά με διαβήτη. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση του γλυκαιμικού δείκτη της τροφής. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μερικά παραδείγματα.

Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του σώματος. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες βοηθούν στη διατήρηση του γλυκαιμικού δείκτη των γευμάτων με αργή παρατεταμένη απελευθέρωση γλυκόζης. Τα όσπρια, το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά, η σόγια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γεμάτα με πρωτεΐνες και μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή των παιδιών με διαβήτη.

Λίπη: Αν και αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη των γευμάτων, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών θα πρέπει να περιοριστεί και συνολικά η κατανάλωση λαδιού δεν πρέπει να υπερβαίνει το μισό λίτρο ανά άτομο το μήνα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις