Tο αγαπημένο ρόφημα περιέχει περισσότερα από 100 βιολογικά ενεργά συστατικά

Πώς συνδέεται ο καφές με τη μακροζωία; Η απάντηση δόθηκε με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με την πλήρη αποφυγή του καφέ. Τα ευρήματα ισχύουν για καφέ όλων των τύπων: αλεσμένο (συμπεριλαμβανομένου του εσπρέσο και του φιλτραρισμένου), στιγμιαίου και ντεκαφεϊνέ ποικιλιών.

καφές μακροζωία

Unsplash

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των διαφορετικών παρασκευασμάτων καφέ στην υγεία της καρδιάς και στην επιβίωση. Για αυτόν τον λόγο, η μελέτη εξέτασε τα οφέλη του καφέ για την υγεία ερευνώντας τις συσχετίσεις μεταξύ των τύπων καφέ και των περιστατικών αρρυθμιών, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου, ανακαλύπτοντας τελικά ότι, ανεξάρτητα από τον τύπο, ο καφές συσχετίστηκε με μειώσεις τόσο στις καρδιαγγειακές παθήσεις όσο και στους θανάτους.

«Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη παρατήρησης, ο αλεσμένος, στιγμιαίος καφές και ο καφές χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκαν με ισοδύναμες μειώσεις στη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή οποιαδήποτε αιτία», ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Peter Kistler του Baker Heart and Diabetes Research Institute στο Η Μελβούρνη της Αυστραλίας ανέφερε σε δήλωση. «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ήπια έως μέτρια πρόσληψη αλεσμένου, στιγμιαίου και ντεκαφεϊνέ καφέ θα πρέπει να θεωρείται μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής».

Καφές και μακροζωία: Πόσα φλιτζάνια καφέ είναι υγιεινό να πίνουμε;

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μακροχρόνια μελέτη UK Biobank, στην οποία συμμετείχαν ενήλικες μεταξύ 40 και 69 ετών και συμπεριέλαβε 449.563 συμμετέχοντες χωρίς αρρυθμίες ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 58 έτη και λίγο περισσότερο από το ήμισυ (55,3 τοις εκατό) ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που ρωτούσε πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και αν έπιναν συνήθως στιγμιαίο, αλεσμένο ή ντεκαφεϊνέ.

καφές μακροζωία

Unsplash

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε έξι κατηγορίες ημερήσιας πρόσληψης, αποτελούμενες από καμία, λιγότερο από ένα, ένα, δύο έως τρία, τέσσερα έως πέντε και περισσότερα από πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Ο συνήθης τύπος καφέ ήταν στιγμιαίος σε 198.062 (44,1 τοις εκατό) συμμετέχοντες, αλεσμένος σε 82.575 (18,4 τοις εκατό) και χωρίς καφεΐνη σε 68.416 (15,2 τοις εκατό). Συγκριτικά, υπήρχαν 100.510 (22,4 τοις εκατό) που δεν έπιναν καφέ που υπηρέτησαν ως ομάδα σύγκρισης.

Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ συγκρίθηκαν με όσους δεν πίνουν για τη συχνότητα εμφάνισης αρρυθμιών, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου, μετά από προσαρμογή για ηλικία, φύλο, εθνικότητα, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, αποφρακτική άπνοια ύπνου, κατάσταση καπνίσματος και κατανάλωση τσαγιού και αλκοόλ. Οι πληροφορίες για την έκβαση ελήφθησαν από ιατρικά αρχεία και αρχεία θανάτου και η διάμεση παρακολούθηση ήταν 12,5 χρόνια.

Αν και συνολικά 27.809 (6,2 τοις εκατό) συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, όλα τα είδη καφέ συνδέθηκαν με μείωση του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου παρατηρήθηκε με δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, τα οποία, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ, συσχετίστηκαν με 14%, 27% και 11% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου για ντεκαφεϊνέ, αλεσμένα και στιγμιαία παρασκευάσματα, αντίστοιχα.

Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Καρδιαγγειακή νόσος διαγνώστηκε σε 43.173 (9,6 τοις εκατό) συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Ωστόσο, όλοι οι υπότυποι καφέ συσχετίστηκαν με μείωση των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου. Ομοίως, ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε με δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, τα οποία, σε σύγκριση με την αποχή από τον καφέ, συσχετίστηκαν με έξι τοις εκατό, 20 τοις εκατό και εννέα τοις εκατό μειωμένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου για ντεκαφεϊνέ, αλεσμένο και στιγμιαίο καφέ, αντίστοιχα.

Ο αλεσμένος και ο στιγμιαίος καφές, αλλά όχι χωρίς καφεΐνη, συσχετίστηκε επίσης με μείωση των αρρυθμιών συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής. Σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν καφέ, οι χαμηλότεροι κίνδυνοι παρατηρήθηκαν με τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα για αλεσμένο καφέ και δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα για στιγμιαίο καφέ, με 17 τοις εκατό και 12 τοις εκατό μειωμένους κινδύνους, αντίστοιχα.

«Η καφεΐνη είναι το πιο γνωστό συστατικό του καφέ, αλλά το ρόφημα περιέχει περισσότερα από 100 βιολογικά ενεργά συστατικά. Είναι πιθανό ότι οι ενώσεις που δεν περιέχουν καφεΐνη ήταν υπεύθυνες για τις θετικές σχέσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της επιβίωσης», είπε ο Kistler. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά μπορεί να απολαύσει ως μια υγιεινή συμπεριφορά για την καρδιά».

Διαβάστε επίσης: Ελληνική Ένωση Καφέ: Αυτός είναι ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων!

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις