Ποιές είναι οι ιδιαιτερότητες του καθημερινού τους διατροφολογίου.

Τα παιδιά µε διαβήτη έχουν τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες µε τα παιδιά που δεν έχουν διαβήτη. Το διαιτολόγιό τους πρέπει να περιέχει την ποσότητα και την αναλογία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών που συνιστώνται για όλα τα παιδιά. Ωστόσο η ποσότητα κάθε γεύματος όπως και τα ωράρια πρόσληψης των γευμάτων πρέπει να είναι καθορισμένα.

Η διατροφή των παιδιών με διαβήτη πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες οι οποίοι προέρχονται από μη επεξεργασμένα τρόφιμα, δηλαδή πρέπει να είναι είναι ολικής άλεσης και όχι άσπρα. Πιο συγκεκριμένα συνίσταται η κατανάλωση καστανού αντί λευκού ρυζιού, δημητριακών και ζυμαρικών ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές σικάλεως. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο κολιός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί κι ο σολωμός  είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και επιδρά θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου και στην αποφυγή μελλοντικών ασθενειών που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Στη διατροφή των παιδιών με διαβήτη, το 50-55% των προσλαµβανοµένων θερµίδων πρέπει να προέρχεται από μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες , το 30% από λίπη και το 15% από πρωτεΐνες. Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, ενώ το μαγείρεμα των φαγητών που τρώνε θα πρέπει να γίνεται με λάδι κι όχι βούτυρο και να περιορίζεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος καθώς οι παραπάνω τροφές περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, η μείωση των οποίων προφυλάσσει από μία πιθανή μελλοντική αθηροσκλήρωση.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα παιδιά με διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε ελεύθερα γλυκίσματα γιατί περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος. Ωστόσο, τα γλυκά δεν απαγορεύονται εντελώς, αντίθετα σε ειδικές περιστάσεις όπως παιδικά πάρτυ και γιορτές μπορούν να εντάσσουν κάποιο γλυκό στο διατροφολόγιό τους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις