Δείτε το γράφημα με όλες τις πληροφορίες που δημιούργησαν το Γενικό Χημείο του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων

Το Γενικό Χημείο του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ετοίμασαν ένα γράφημα με πληροφορίες για τα μη-θρεπτικά γλυκαντικά (Non-Nutritive Sweeteners, NNS).

Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά μπορεί να τα συναντήσουμε και με άλλους όρους όπως “γλυκαντικά έντονης γλυκαντικής ικανότητας”, “υποκατάστατα ζάχαρης” , “μη-θερμιδικά γλυκαντικά”.

Τα μη‑θρεπτικά γλυκαντικά είναι πρόσθετα τροφίμων με σημαντικά μεγαλύτερη γλυκαντική ισχύ από τη ζάχαρη, είναι μηδενικής ή αμελητέας θερμιδικής αξίας και μπορεί να είναι φυσικής ή τεχνητής προέλευσης. Μαζί με τις πολυόλες, ανήκουν στην κατηγορία «γλυκαντικά», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα μη-θρεπτικά γλυκαντικά, όπως και όλα τα πρόσθετα τροφίμων εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πριν διατεθούν στην ενιαία αγορά. Στην ΕΕ έχουν εγκριθεί 11 μη‑θρεπτικά γλυκαντικά για χρήση σε τρόφιμα και ποτά. Όταν προστίθενται σε τρόφιμα η ποτά, αναγράφονται πάντα στον κατάλογο συστατικών είτε με την ονομασία τους είτε με τον αντίστοιχο Ε-αριθμό.

Τον Μάιο του 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε κατευθυντήριες οδηγίες για τα μη-θρεπτικά γλυκαντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αξιολόγησε, η αντικατάσταση της ζάχαρης με μη-θρεπτικά γλυκαντικά δεν φαίνεται να βοηθά στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους σε υγιείς ενήλικες ή παιδιά ούτε να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μη-μεταδοτικών νοσημάτων. Στις κατευθυντήριες οδηγίες ο ΠΟΥ προτρέπει να περιορίζουμε όχι μόνο τη ζάχαρη, αλλά και τη «γλυκιά γεύση», όσο το δυνατό πιο νωρίς στη ζωή μας. Αυτή η σύσταση έχει ιδιαίτερη σημασία για χώρες όπως η δική μας, δεδομένων των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσταση του ΠΟΥ δεν είναι αυστηρή και δεν αφορά εκείνους με σακχαρώδη διαβήτη.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι συστάσεις του ΠΟΥ δεν αμφισβητούν την ασφάλεια των εγκεκριμένων μη-θρεπτικών γλυκαντικών.

Τα γλυκαντικά που είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ, είναι ασφαλή. Αξιολογούνται και επαναξιολογούνται ως προς την ασφάλειά τους βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία εξετάζει τα διαθέσιμα τοξικολογικά δεδομένα και στοιχεία κατανάλωσης και καθορίζει την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (Αcceptable Daily Intake, ADI) για κάθε ένα από αυτά (δηλ. ποσότητα του γλυκαντικού που μπορεί να καταναλωθεί ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου χωρίς σημαντικό κίνδυνο για την υγεία). Εκτός από την EFSA, η ασφάλεια των γλυκαντικών αξιολογείται σε παγκόσμιο επίπεδο και από άλλους φορείς, όπως από την Κοινή Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και του ΠΟΥ.

Δείτε το γράφημα στην παρακάτω ανάρτηση του ΕΦΕΤ:

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις