Πώς διαμορφώνεται το νέο πρότυπο βιώσιμης αιγοπροβατοτροφίας

Από την οικογενειακή μονάδα στις σύγχρονες εντατικές εκτροφές
Η αναγκαιότητα μετάβασης σε ένα μοντέλο βιώσιμης, επαγγελματικής και ανταγωνιστικής εκτροφής, με επίκεντρο την παραγωγικότητα και την ποιότητα του γάλακτος αναδείχθηκε σε συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Μέρας του Αγρότη (Farmer’s Day) και της απονομής των βραβείων Αγρότης της Χρονιάς 2026.
Ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, κ. Μιχάλης Σαράντης, περιέγραψε την εξέλιξη του κλάδου, υπογραμμίζοντας:
«Θα πάω 30-40 χρόνια πίσω που ο πατέρας έλεγε στο γιο ότι θα τον στείλει να γίνει τσομπάνος γιατί δεν διαβάζει. Από τότε μέχρι τώρα έχει αλλάξει η κατ’ ευφημισμό “κακή δουλειά”. Σήμερα, ένας με μια μονάδα 300 – 400 ζώων έχει εισόδημα 10 φορές περισσότερο από κάποιον υπάλληλο στην Αθήνα. Η προβατοτροφία και η κτηνοτροφία έχει αναπτυχθεί και έχει προχωρήσει. Κάποτε για να μαζέψει μια εταιρεία 5 τόνους γάλα έπαιρνε από 200 παραγωγούς. Τώρα υπάρχουν μονάδες αγελαδινές που έχουν 15-20 τόνους γάλα την ημέρα».
Ο κ. Σαράντης επεσήμανε πως η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας πρέπει να στραφεί στη φέτα, προτάσσοντας την ανάγκη για εντατικές μορφές εκτροφής, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά την φροντίδα των ζώων. Όπως είπε: «Δεν μπορεί κάποιος να έχει 20 τόνους γάλα και να πιστεύει ότι φτάνει. Πάμε σε μεγαλύτερες μονάδες, από 300–500 ζώα και πάνω».
«Ο αγροτικός τομέας δεν είναι ενιαίος και δεν αντιμετωπίζουν όλοι τα ίδια προβλήματα. Υπάρχουν, όμως προκλήσεις, που είναι οριζόντιες», ανέφερε ο κ. Γιάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς και συμπλήρωσε: «Το θέμα είναι ότι στην αγροτική επιχειρηματικότητα οι δυσκολίες είναι περισσότερες, απρόβλεπτες και συνεχώς προστίθενται νέες».
Παράλληλα, σημείωσε πως «τα τυροκομικά είναι το εθνικό μας προϊόν, δεν είναι το ελαιόλαδο. Έχουμε ένα προϊόν που πωλείται επώνυμο, απευθείας στις αγορές και όχι σε μεσολαβητές και χωρίς να υπάρχει μεγάλο ποσοστό αυτοκατανάλωσης. Έχουν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, έχει τετραπλασιασμό των εξαγωγών από το 2010 μέχρι σήμερα».
Το μικτό μοντέλο προέκρινε ο κ. Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και της ΑΣ Καλαβρύτων. «Δεν πρέπει να χάσουμε και την οικογενειακή επιχείρηση. Αυτή θα είναι ο πυρήνας μας για πολλούς λόγους. Γιατί είναι μια βιώσιμη μονάδα που εκμεταλλεύεται την τοπικότητα, κρατά τον κοινωνικό ιστό και γιατί όχι στη βοσκήσιμη γη για να έχουμε και το ποιοτικό πλεονέκτημα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της γενετικής βελτίωσης, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός. Όπως είπε, τα Καλάβρυτα υπέβαλαν στο Ταμείο Ανάκαμψης σχετικό πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε, αλλά η απάντηση ήρθε μετά από τρία χρόνια και το ήμισυ των κονδυλίων περικόπηκε λόγω καθυστερήσεων. Ο κ. Σατολιάς επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός πως το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης που είχαν υποβάλει εγκρίθηκε, η έγκριση καθυστέρησε τρία χρόνια και τελικά ο προϋπολογισμός του μειώθηκε στο μισό. Σχολίασε ότι καλούνται πλέον να υλοποιήσουν ένα απαιτητικό έργο μέσα σε μόλις έξι μήνες, κάτι που, όπως ανέφερε, δεν συνάδει με την ανάγκη για ουσιαστική δουλειά και σοβαρό σχεδιασμό. Υπογράμμισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η παραγωγή ποιοτικού γάλακτος από ποιοτικά ζώα, και όχι η απλή απορρόφηση κονδυλίων, ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση. Κλείνοντας, υπογράμμισε την προοπτική εξαγωγών: «Η φέτα δεν έχει ταβάνι. Θα περάσει το δισεκατομμύριο εξαγωγές και θα συνεχίζει».
Ο Πρόεδρος της Αμφιλοχίας Γη και της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, τόνισε την ανάγκη προσανατολισμού της χρηματοδότησης: «Οι κτηνοτρόφοι είναι πιο αδικημένοι από τους γεωργούς. Τα χρήματα σκορπίστηκαν χωρίς να φτάσουν στους πραγματικούς παραγωγούς. Πήγαν σε ανθρώπους που απλώς δηλώνουν βοσκοτόπια…». Τόνισε, ότι το ζωικό κεφάλαιο αποτελεί σημαντικό μέρος της επένδυσης, ζητώντας στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι πόροι να κατευθυνθούν σε όσους παράγουν με πραγματικό τρόπο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










