Λαχταριστές γεύσεις, υπέροχα αρώματα και χριστουγεννιάτικη διακόσμηση για να μπούμε σιγά σιγά στο εορταστικό κλίμα.

Αυτά είναι τρία εορταστικά κέικ από το site του Βιτάμ.

Cake in a Mug με Χριστουγεννιάτικα Μπαχαρικά

Υλικά

  • 210 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
  • 10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
  • 70 γραμμάρια ΒΙΤΑΜ
  • 70 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
  • 65 γραμμάρια μέλι
  • 1 αβγό
  • 80 γραμμάρια γάλα
  • Βανίλια
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 3 γραμμάρια κανέλα
  • 1 γραμμάριο μοσχοκάρυδο
  • 1 γραμμάριο γαρύφαλλο

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  2. Σε κάδο ανάμειξης, χτυπάμε διαδοχικά το ΒΙΤΑΜ, τη ζάχαρη, το μέλι, το αυγό και το γάλα.
  3. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλεύρι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
  4. Τοποθετούμε σε ανάλογες φόρμες ή κεραμικές κούπες και ψήνουμε σε φούρνο 170οC για 40-45 λεπτά.
  5. Μόλις ετοιμαστεί κρυώνουμε σε σχάρα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα

Υλικά

  • 225 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • 320 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 225 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 5 αυγά
  • 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή μαύρο ρούμι
  • 300 γραμμάρια αποξηραμένα φρούτα (μύρτιλα, cranberry, παπάγια, μάνγκο)
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε το Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου, για να μαλακώσει.
  2. Ξεκινάμε με την προετοιμασία των αποξηραμένων φρούτων. Επιλέγουμε αυτά που επιθυμούμε για το κέικ και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για μετά.
  3. Σε ένα μεγάλο σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και το μπείκινγκ πάουντερ. Χτυπάμε στο μίξερ καλά το Βιτάμ με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και να αποκτήσει το μείγμα μια ομοιόμορφη υφή. Στο τέλος, προσθέτουμε και την εσάνς βανίλιας.
  4. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε στο μείγμα, σταδιακά, 1 αυγό και, μετά, λίγο από το μείγμα με το αλεύρι. Χτυπάμε συνεχώς και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα αυγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Το μείγμα είναι σχεδόν έτοιμο.
  5. Σουρώνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και προσθέτουμε το κονιάκ στο μείγμα του κέικ. Στα αποξηραμένα φρούτα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα.
  6. Αλείφουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με Βιτάμ και την αλευρώνουμε, για να μην κολλήσει το κέικ.
  7. Αδειάζουμε όλο το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C αέρα για 70-75 λεπτά. Στα 70 λεπτά τρυπάμε το κέικ στο κέντρο του και, αν βγει στεγνό, το κέικ είναι ψημένο, αλλιώς, αν έχει υγρασία, το ψήνουμε λίγο ακόμη.
  8. Μόλις ψηθεί, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Μετά, το ξεφορμάρουμε και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.
  9. Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με το γάλα και τα χτυπάμε με ένα σύρμα, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ωραίο και πηχτό γλάσο. Περιχύνουμε με το γλάσο και διακοσμούμε με βρώσιμη χρυσόσκονη και αστεράκια από μπισκότο ή άλλα Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.
  10. Διατηρούμε το Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα για λίγες μέρες εκτός ψυγείου και το καλύπτουμε με μεμβράνη, για να μην ξεραθεί.

Γιορτινό Κέικ με Κάστανα και Γλάσο Σοκολάτας

Υλικά

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 μικρό ποτήρι (σφηνάκι) ρούμι
  • 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • 400 γραμμάρια κρέμα κάστανο (έτοιμη από το super market)
  • Επιπλέον Βιτάμ κλασικό (για το άλειμμα της φόρμας)
  • Επιπλέον αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για τη φόρμα)
  • 200 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 1 κουταλιά της σούπας Βιτάμ κλασικό
  • 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, λιώνουμε το Βιτάμ σε ένα κατσαρολάκι και το ανακατεύουμε με την κρέμα κάστανο.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ποτό και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι, προσθέτουμε το μίγμα κάστανου με το Βιτάμ και τα χτυπάμε για λίγο ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Αλείφουμε με λίγο Βιτάμ τη φόρμα, την αλευρώνουμε, ελαφρά, και αδειάζουμε το μείγμα.
  4. Ψήνουμε το κέικ στους 180°C για 40-50 λεπτά και στους 160°C για άλλα 20 λεπτά.
  5. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το τοποθετούμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο: λιώνουμε όλα τα υλικά σε μπεν μαρί και, στο τέλος, προσθέτουμε το ρούμι.
  7. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν το κόψουμε. Εάν θέλουμε, το διακοσμούμε με φύλλα γκι ή κάποια άλλα χριστουγεννιάτικα υλικά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις