Η ισορροπία και το μέτρο στη κατανάλωση είναι, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση σημαντικά

Οι φυσικές ενώσεις της μαύρης σοκολάτας, οι φλαβανόλες, ενεργοποιούν εγκεφαλικές περιοχές που συνδέονται με προσοχή και γνωστικές λειτουργίες, όπως διαπιστώνει έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Shibaura στην Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές βρήκαν ότι μετά την κατανάλωση φλαβανόλων σε ποντίκια παρατηρήθηκε αιφνίδια αύξηση νοραδρεναλίνης. Μέσα σε μία ώρα από την κατανάλωση τους, τα ποντίκια είχαν βελτιωμένη επίδοση της τάξεως του 30% σε ένα τεστ μνήμης ενώ παρουσίασαν αυξημένη κινητική δραστηριότητα και εξερευνητική διάθεση, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο στο περιοδικό Current Research in Food Science.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η πικρή γεύση των φλαβανολών ενεργοποιεί αισθητήριους νευρώνες, οι οποίοι διεγείρουν μια περιοχή του εγκεφάλου μεταδίδοντας σήματα απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιπλέον, θεωρούν ότι η αντίδραση αυτή προκαλεί μια φυσιολογική απόκριση σε όλο το σώμα μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Πρόκειται για το ίδιο δίκτυο που ρυθμίζει τις αντιδράσεις στο στρες, καθώς και την εγρήγορση.

«Παρόλο που τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, χρειάζεται προσοχή πριν θεωρήσουμε ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί πράγματι να βελτιώσει τη μνήμη σε ανθρώπους», σημείωσε ο νευρολόγος Δρ. Τζόνσον Μουν, μιλώντας σε διεθνή μέσα.

Η ισορροπία και το μέτρο στη κατανάλωση είναι σε κάθε περίπτωση σημαντικά. Η μαύρη σοκολάτα, ιδιαίτερα αν διαθέτει κακάο σε υψηλή περιεκτικότητα μπορεί να ενταχθεί σε μια διατροφή και να χαρίσει πολλαπλά οφέλη χάρη στις αντιοξειδωτικές της δράσεις. Ωστόσο η ποσότητα πρέπει να είναι περιορισμένη, αφού είναι πλούσια σε θερμίδες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις