Οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού αποτελούν κρίσιμη περίοδο για τη διαμόρφωση της μελλοντικής του υγείας, σημειώνουν οι επιστήμονες

Τον συσχετισμό της κατανάλωσης ζάχαρης στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, με την υγεία της καρδιάς μας ως ενήλικες, διαπίστωσε μελέτη που που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 63.433 συμμετέχοντες στην τράπεζα δεδομένων UK Biobank, που γεννήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 1951 και Μαρτίου 1956 στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα περιλαμβάνεται και η περίοδος όπου στη Βρετανία ίσχυε το μέτρο του δελτίου ζάχαρης. Έτσι η επιτρεπόμενη ζάχαρη για όλους είχε περιοριστεί σε λιγότερο από 40 γραμμάρια την ημέρα, ενώ δεν επιτρέπονταν πρόσθετα σάκχαρα για βρέφη κάτω των δύο ετών.

Οι 40.063 συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν βιώσει περιορισμούς στην πρόσληψη ζάχαρης, ενώ οι 23.370 όχι. Αξιολογήθηκε επίσης μια εξωτερική ομάδα ενηλίκων που δεν είχαν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν είχαν βιώσει τον περιορισμό ζάχαρης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε περιορισμό ζάχαρης συσχετίστηκε με προοδευτικά χαμηλότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους στην ενήλικη ζωή, εν μέρει λόγω μειωμένου κινδύνου διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Συγκεκριμένα, όσοι στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είχαν περιορισμό στην πρόσληψη ζάχαρης είχαν ως ενήλικες 20% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, 25% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, 26% καρδιακής ανεπάρκειας, 24% κολπικής μαρμαρυγής, 31% εγκεφαλικού επεισοδίου και 27% καρδιαγγειακού θανάτου. Η μεγαλύτερη προστασία παρατηρήθηκε σε άτομα των οποίων η πρόσληψη ζάχαρης περιορίστηκε από τη μήτρα έως περίπου την ηλικία των δύο ετών.

Οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού, από τη σύλληψη έως περίπου την ηλικία των δύο ετών, αποτελούν κρίσιμη περίοδο για τη διαμόρφωση της μελλοντικής του υγείας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Για τον λόγο αυτό, οι διεθνείς οργανισμοί υγείας συνιστούν την αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και υπερεπεξεργασμένων τροφών κατά τη μετάβαση των βρεφών στις στερεές τροφές.

Διευκρινίζεται πάντως ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις