Σπατάλη τροφίμων: Γιατί μπαίνει στο «μικροσκόπιο» ο πρωινός μπουφές των ξενοδοχείων

Το πρωινό σε μπουφέ παράγει υπερδιπλάσια απορρίμματα σε σχέση με το πρωινό που σερβίρεται σε συγκεκριμένες μερίδες
Ο μπουφές πρωινού στα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο υπόσχεται αφθονία και συχνά προσφέρει «υπερβολή». Αλλά πίσω από τη γοητεία κρύβεται μια πιο «σκοτεινή αλήθεια»: η σπατάλη τροφίμων, αναφέρει το BBC σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Μήπως ήρθε η ώρα να καταργήσουμε τον μπουφέ πρωινού που σερβίρει απεριόριστα γεύματα;».
Κάποτε «σήμα κατατεθέν» της ξενοδοχειακής πολυτέλειας, ο μπουφές πρωινού βρίσκεται σήμερα στο μικροσκόπιο για τη σπατάλη, την υπερκατανάλωση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.
Σύμφωνα με την Έκθεση για τον Δείκτη Σπατάλης Τροφίμων 2024 του UNEP, 1,05 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετάχτηκαν, πέρυσι, παγκοσμίως, με το 28% να προέρχεται από τον κλάδο της εστίασης. Το πρωινό σε μπουφέ είναι από τους χειρότερους «συνεργούς», παράγοντας υπερδιπλάσια απορρίμματα σε σχέση με τα πρωινά που σερβίρονται σε συγκεκριμένες μερίδες δηλαδή, περίπου 300 γραμμάρια έναντι 130 γραμμαρίων για γεύματα κατόπιν παραγγελίας.
«Η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη πόρων όπως γης, νερού, ενέργειας και εργασίας και όταν τα τρόφιμα καταλήγουν σε χωματερές, εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου που βλάπτουν τον πλανήτη και τη βιοποικιλότητα», εξηγεί η Τζόσελιν Ντόιλ, επικεφαλής μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Ένωσης Βιώσιμων Εστιατορίων. «Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένας σημαντικός τρόπος να κάνουμε τη διαφορά και το πρωινό είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει κανείς».
«Πάρτε μόνο ό,τι μπορείτε να φάτε»
Στο πλαίσιο αυτό, ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο υιοθετούν διάφορες …διακριτικές πρακτικές για να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Scandic Hotels στη Βόρεια Ευρώπη μειώνει το μέγεθος σε κέικ, γλυκίσματα και μάφιν, δίνοντας στους φιλοξενούμενούς της τη δυνατότητα να επιστρέψουν για επιπλέον μερίδες. Τα Ibis Hotels, μια γαλλική αλυσίδα οικονομικών ξενοδοχείων με δραστηριότητα σε 70 χώρες, χρησιμοποιούν μικρότερα πιάτα για να περιορίσουν την υπερβολή. Το Hilton Frankfurt σερβίρει σε έτοιμες μερίδες τρόφιμα όπως γιαούρτι και φρουτοσαλάτες. Το Novotel Bangkok Sukhumvit έχει μία ευγενική υπενθύμιση δίπλα από κάθε πάγκο: «Πάρτε μόνο ό,τι μπορείτε να φάτε».
«Το all-you-can-eat πρωινό μπουφέ είναι σύμβολο μιας συγκεκριμένης εποχής στη φιλοξενία, μιας εποχής που γιόρταζε την αφθονία ως ένδειξη πολυτέλειας», λέει η πολυβραβευμένη Ταϊλανδο-αμερικανίδα σεφ Πιτσάγια Σουντορνιανκιζ. Όμως η έννοια της πολυτέλειας έχει εξελιχθεί. «Δεν αφορά πλέον στην ποσότητα ή την υπερβολή, αφορά στη σκέψη, την ποιότητα και τη φροντίδα, όχι μόνο για τους πελάτες αλλά και για τον πλανήτη».
Σύμφωνα με την δρα Κέλι Χοζ, ειδικό στην καταναλωτική συμπεριφορά, ο μπουφές συχνά οδηγεί σε υπερφαγία λόγω του «φαινομένου ποικιλίας». Περισσότερες επιλογές ενθαρρύνουν μεγαλύτερη κατανάλωση. «Το ότι οι επισκέπτες σερβίρονται από μόνοι τους οδηγεί επίσης σε υπερμεγέθεις μερίδες καθώς υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους για κατανάλωση», εξηγεί και προσθέτει ότι η αφθονία του πρωινού σε στυλ μπουφέ κάνει τους καταναλωτές να «παίρνουν περισσότερο φαγητό, να τρώνε περισσότερο φαγητό και να αισθάνονται λιγότερη ενοχή για το ότι το πετούν». Η επιθυμία να «βγάλει κανείς τα λεφτά του» από έναν μπουφέ με σταθερή τιμή ενισχύει την παρόρμηση για υπερφαγία. Ακόμη και όσοι είναι ενήμεροι για τα κλιματικά ζητήματα μπορεί να υποτιμούν τον αντίκτυπο της δικής τους σπατάλης.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις