Νέα μελέτη ανατρέπει όσα πιστεύαμε για τα αυγά και τη κακή χοληστερόλη

«Τα αυγά έχουν αδίκως ''κατηγορηθεί'' λόγω παλαιών διατροφικών συστάσεων» επισημαίνουν οι ερευνητές
Νέα δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση της κατανάλωσης αυγών και της κακής χοληστερόλης έρχεται να προσθέσει μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition».
«Τα αυγά έχουν αδίκως ”κατηγορηθεί” λόγω παλαιών διατροφικών συστάσεων. Είναι μοναδικά – περιέχουν υψηλή χοληστερόλη, αλλά λίγα κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, η περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη έχει συχνά προκαλέσει αμφιβολίες για τη θέση τους σε μια υγιεινή διατροφή», αναφέρει ο επιστήμονας Τζόναθαν Μπάκλεϊ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.
«Στη μελέτη μας διαχωρίσαμε τις επιδράσεις της χοληστερόλης και του κορεσμένου λίπους και διαπιστώσαμε ότι η υψηλή διατροφική χοληστερόλη από τα αυγά- όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά- δεν αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Αντίθετα, ο πραγματικός ένοχος για την αύξηση της χοληστερόλης ήταν τα κορεσμένα λιπαρά» προσθέτει
Οι ερευνητές ζήτησαν από61 ενήλικες με παρόμοια αρχικά επίπεδα LDL χοληστερόλης και τους ζήτησαν να ακολουθήσουν τρία διαφορετικά πλάνα διάρκειας πέντε εβδομάδων το καθένα. Συνολικά, 48 άτομα ολοκλήρωσαν και τις τρεις.
- Το πρώτο διατροφικό πλάνο περιλάμβανε υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης, σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, με κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα.
- Το δεύτερο περιλάμβανε χαμηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης αλλά υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, και δεν περιλάμβανε αυγά.
- Το τρίτο περιλάμβανε υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης όσο και κορεσμένων λιπαρών, με ένα αυγό την εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συνδεόταν με αύξηση της LDL χοληστερόλης. Αντίθετα, η δίαιτα με υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης αλλά χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οδήγησε σε μείωση της LDL – υποδεικνύοντας ότι τα αυγά δεν ευθύνονται για την αύξηση της κακής χοληστερόλης.
«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι παρουσιάσαμε αποδείξεις υπέρ του ταπεινού αυγού», λέει ο Μπάκλεϊ. «Επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τα αυγά, αλλά μάλλον για την επιπλέον μερίδα μπέικον ή το λουκάνικο που συνήθως τα συνοδεύουν, καθώς αυτά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσουν την καρδιακή σας υγεία» προσθέτει
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις