Στην Ελλάδα σχεδόν 1,5 τόνος τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια καθιστώντας τη χώρα μας μια από τις πιο σπάταλες στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας σπαταλά κατά μέσο όρο 142 κιλά τροφίμων ετησίως.

Μόνο το 36% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν πετάει τρόφιμα, ενώ το 12,4% του πληθυσμού της χώρας (1,35 εκατομμύρια πολίτες) αντιμετωπίζει προβλήματα επισιτισμού.

Ωστόσο, όλοι μπορούμε να αναλάβουμε δράση αλλάζοντας τον τρόπο που ψωνίζουμε, μαγειρεύουμε και προγραμματίζουμε τα γεύματά μας για να αποφύγουμε τη σπατάλη τροφίμων, χρημάτων και πόρων.

Μείωσε την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι σου

  • Επίλεξε μια υγιεινή διατροφή και απόφυγε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, για να επηρεάσεις αυτά που μας προσφέρει η αγορά και να διατηρήσετε ένα υγιές σώμα και περιβάλλον.
  • Επίλεξε προϊόντα που είναι υγιή για εσένα και βιώσιμα και για το περιβάλλον. Διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες και τη συσκευασία πριν επιλέξεις τα προϊόντα.
  • Βελτίωσε την αποθήκευση τροφίμων και μείωσε τη σπατάλη στο σπίτι. Όπως προτείνει ο FAO, “Αγόρασε αυτό που χρησιμοποιείς και χρησιμοποίησέ το όλο!”
  • Ανακύκλωσε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και επαναχρησιμοποίησε το παλιό νερό στο σπίτι.
  • Δοκίμασε την κομποστοποίηση και επανατοποθέτησε τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Μπορείς επίσης να ξεκινήσετε το δικό σου μποστάνι φρούτων, λαχανικών ή βοτάνων.
  • Υποστηρίξτε τους μικρούς αγρότες και τους τοπικούς παραγωγούς που καλλιεργούν τα τοπικά οικοσυστήματα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις