Γράφει στο FoodLife η Αιγύπτια φοιτήτρια της ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου Rehab Sameh

Το Sham Ennessim είναι ένα αιγυπτιακό εθνικό φεστιβάλ, που προέρχεται από το αρχαίο αιγυπτιακό φεστιβάλ Shemu . Την συγκεκριμένη ημέρα οι Αιγύπτιοι τρώνε παστά ψάρια. 

Τα παστά ψάρια χρονολογούνται από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Στη Φαραωνική εποχή, μια από τις εκδηλώσεις της γιορτής ήταν η κατανάλωση παστών  ψαριών, επειδή οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι τα παστά ψάρια ήταν ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παστά ψάρια χρησιμοποιήθηκαν ως δώρα και προσφορές στους θεούς, έτσι η κατανάλωση αλατιού για τους Αιγύπτιους έγινε ένα από τα αρχαία αιγυπτιακά έθιμα και το οποίο συνεχίζεται στις επόμενες γενιές.

Τα παστά ψάρια, όπως η ρέγγα ή ο αποξηραμένος και παστός μπακαλιάρος, ωριμάζουν με ξηρό αλάτι ή άλμη και έτσι διατηρούνται για να καταναλωθούν αργότερα. 

Υπάρχουν διάφορα είδη αλατισμένων ψαριών, όπως:

  • Η Ρέγγα

Για την παρασκευή της χρησιμοποιείται το είδος ψαριού της οικογένειας ρέγγας «Clupeidae» που είναι γνωστό ότι ζει στη Μεσόγειο και στα ρηχά εύκρατα νερά του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.

  • Το Fesikh ή κέφαλος

Είναι ένα από τα πιο διάσημα ψάρια με πτερύγια ακτίνων, και ζει σε εύκρατα παράκτια νερά, και μερικά από τα είδη αυτά ζουν σε γλυκά νερά.

  • Ο γαύρος και οι σαρδέλες 

Ζουν σε αλμυρό νερό.

  • Το Σκουμπρί και ο  τόνος

Βρίσκονται σε τροπικές και εύκρατες θάλασσες.

Αλάτισμα:

Η διαδικασία του αλατίσματος είναι γνωστή ως συντήρηση τροφίμων με ξηρό αλάτι ή τουρσί χρησιμοποιώντας διαλύματα άλμης.

Το ψάρι τοποθετείται σε διάλυμα άλατος (χλωριούχο νάτριο) στο νερό για αρκετό χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στους ιστούς του ψαριού να απορροφήσουν την απαιτούμενη ποσότητα αλατιού.

Ξηρό αλάτισμα:

Ανακατέψτε τα ψάρια με ξηρό αλάτι και αφήστε την άλμη που προκύπτει από τη διάλυση του αλατιού στο νερό μέχρι να στεγνώσει.

Τα οφέλη των  παστών  ψαριών:

Το αλάτι εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών αντλώντας νερό από τα μικροβιακά κύτταρα και η συγκέντρωση αλατιού πρέπει να φτάσει το 20% για να σκοτώσει τους περισσότερους τύπους ανεπιθύμητων βακτηρίων. Το ποσοστό λίπους στα ψάρια, καθώς το λίπος λειτουργεί ως εμπόδιο στην είσοδο του αλατιού.

Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην όραση. Έχει υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Περιέχει πολλά μέταλλα, όπως φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο, με αποτέλεσμα να διατηρεί υγιή τα δόντια και τα οστά. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και των πεπτικών διαταραχών. Βοηθά στην επούλωση των πληγών γιατί περιέχει υψηλό ποσοστό σιδήρου. Αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων, επειδή είναι πλούσιο σε ωμέγα 3. Περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Πρόληψη της αναιμίας γιατί περιέχει υψηλό ποσοστό σιδήρου.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτά είναι τα πιο διάσημα γλυκά της Αιγύπτου

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις