Ο βραβευμένος σεφ, Σωτήρης Βασίλειου, μας «κερνάει» το πιο νόστιμο κέικ

Λαχταριστό κέικ πορτοκαλιού με γλάσο σοκολάτας και φυσικό άρωμα φρέσκου βασιλικού
Ένα κέικ που συνοδεύει το πρωινό μας και όχι μόνο είναι αυτό που μας έχει τραβήξει την προσοχή στην κουζίνα του Σωτήρη Βασιλείου στο Root Bistro restaurant στη Λυκόβρυση. Εντελώς χειροποίητο και χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην καλή πρώτη ύλη, γιατί η καλή μέρα ξεκινάει από το πρωί και όπως ο ίδιος λέει ” Η καλή μέρα ξεκινάει με ένα πεντανόστιμο και ζουμερό πρωινό “. Έτσι οι μαγειρικές επιρροές που έχει ο ίδιος από τις σπουδές του στο Παρίσι και την εμπειρία πολλών ετών στην Βασίλισσα χώρα της παγκόσμιας γαστρονομίας τον έκαναν να εμπνευστεί το πιο “γλυκό ” συνοδευτικό για έναν ζεστό η κρύο καφέ . Παρακάτω μοιράζεται μαζί μας την συνταγή που δημιούργησε ο ίδιος και μας εύχεται… Καλή απόλαυση.
Για το κέικ θα χρειαστείτε
200 γραμ βούτυρο
200 γραμ ζάχαρη
280 γραμ αλευρι για όλες τις χρήσεις
1 πρεζα αλάτι
6 γρ μπέικιν παουντερ
40 γρ χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
4 αυγά
50 γρ. γάλα
6 γρ. Ξύσμα πορτοκαλιού
30 γρ φλεικς αμυγδάλου ( προαιρετικά)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες
Εκτέλεση
1. Λιώνουμε σε Μπεν Μαρί το βούτυρο και τη ζάχαρη , προσθέτουμε τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού και όλα τα υπόλοιπα υλικά . Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη ή με το μίξερ και στρώνουμε σε φόρμα κέικ που έχουμε σεμιζαρει(βούτυρο στην επιφάνεια και στον πάτο της φόρμας και ελάχιστο αλεύρι )μέχρι τα 2/3 (διότι θα διογκωθεί και δεν θέλουμε να ξεχειλίσει στο ψήσιμο )
2. Ψήνουμε στο 170 στον αέρα για 15-20 λεπτά και τσεκάρουμε πάντα με ένα μαχαίρι μικρό στο κέντρο του κέικ εάν έχει ψηθεί (όταν το μαχαίρι βγαίνει από το κέικ ” στεγνό ” σημαίνει ότι το κέικ είναι έτοιμο .
3. Πάντα αφήνουμε το κέικ να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά κόβουμε .
Για το γλάσο
200γρ βούτυρο
100γρ Κουβέρτα
2 φρέσκα φύλλα βασιλικού
(Λιώνουμε τα υλικά σε Μπεν Μαρί και απλώνουμε πάνω από το ψημένο κέικ αφαιρώντας τα φύλλα βασιλικού)
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις