Τι κάνει αυτό το παγωμένο γλύκισμα τόσο μοναδικό

Tο dondurma (που μεταφράζεται σε «παγωμένο») είναι ένα τούρκικο παγωτό, μοναδικό για δύο λόγους: έχει σκληρή, μαστιχωτή υφή και απίστευτη αντοχή στο λιώσιμο. Αυτή η νόστιμη απόλαυση προέρχεται από την τουρκική πόλη Kahramanmaraş, ή ευρύτερα, την περιοχή Kahramanmaraş, και ενδιαφέρουσες επαναλήψεις μπορούν να βρεθούν σε όλη την Τουρκία και σε άλλες μεσογειακές χώρες όπως και στην χώρα μας, όπου λέγεται ντουτουρμάς ή καϊμάκι.

Οι ιδιότητες αυτού του παγωμένου γλυκίσματος κέρδισαν τον τίτλο «το παγωτό που αρνείται να λιώσει», αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το μόνο πράγμα που έχει να προσφέρει ο dondurma.

Ελληνικό ή τούρκικο το κοκορέτσι; Ο Ηλίας Μαμαλάκης παίρνει θέση

Πώς δημιουργήθηκε

Όταν μιλάμε για παγωτό, κανείς δεν μπορεί να είναι πραγματικά σίγουρος πότε και από πού προήλθε. Επιδόρπια και ποτά που χρησιμοποιούσαν συγκεντρωμένο χιόνι και πάγο απολάμβαναν στην αρχαία Ελλάδα και την Περσία περίπου 500 χρόνια π.Χ., και υπάρχουν θρύλοι ότι ο Μάρκο Πόλο εισήγαγε επιδόρπια τύπου σορμπέ στην Ιταλία το έτος 1296, μετά το ταξίδι του στην Κίνα.

Ομοίως, είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής προέλευση του dondurma, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι πρώτοι άνθρωποι που απόλαυσαν αυτή τη λιχουδιά βρίσκονταν στην περιοχή Kahramanmaraş πριν από περίπου 300 έως 500 χρόνια. Η πόλη Kahramanmaraş, ή Maraş για συντομία, ήταν το κέντρο παραγωγής και το Maraş dondurmasi θεωρείται σήμερα ως η πρωτότυπη και πιο παραδοσιακή μορφή αυτού του παγωτού.

Flickr

Πώς φτιάχνεται 

Ο παραδοσιακός ντοντουρμάς είναι πολύ απλό παγωτό, που χρειάζεται μόνο λίγα υλικά: κατσικίσιο γάλα, ζάχαρη, σαλέπι και μαστίχα. Αλλά καθένα από αυτά τα συστατικά είναι μοναδικό με τον τρόπο του και είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το dondurma είναι τόσο ξεχωριστό και αγαπημένο. Το γάλα προέρχεται από κατσίκες που βόσκουν αρωματικά βότανα όπως το θυμάρι στους πρόποδες του όρους Ahir (που περιβάλλει το Maraş), δίνοντάς του μια ξεχωριστή γεύση και άρωμα.

Το σαλέπι (δεν πρέπει να συγχέεται με το τουρκικό ρόφημα με το ίδιο όνομα), ένα είδος αλευριού που παρασκευάζεται από βολβούς μιας ενδημικής μοβ ορχιδέας που αναπτύσσεται στις πλαγιές του βουνού Αχίρ, δίνει στον dondurma μια χαρακτηριστική, παχιά, λεπτή υφή. Είναι ένα σπάνιο και ακριβό προϊόν, αλλά παρόλα αυτά, το Maraş dondurmasi φτιάχνεται με πολύ περισσότερο σαλέπι από άλλες ποικιλίες αυτού του παγωτού, που είναι ακριβώς αυτό που το κάνει μοναδικό.

τουρκικο παγωτό

Wikimedia Commons

Αν δεν υπήρχε το σαλέπι και η μαστίχα, ο ντοντουρμάς θα ήταν μάλλον σαν κάθε άλλο παγωτό. Όταν όμως συνδυάζετε το σαλέπι και τη μαστίχα με άλλα συστατικά και παγώνετε το μείγμα, καταλύεται μια χημική αντίδραση που σχηματίζει μια στερεή δομή μέσα στο παγωτό, εμποδίζοντας την υγρασία του παγωτού να βγει έξω καθιστώντας το μοναδικά λαστιχένιο.

Διαβάστε επίσης: 

Στο Django Gelato θα βρεις το πιο σπάνιο παγωτό του κόσμου!

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις