Το Matcha είναι ένα πράσινο τσάι σε σκόνη. Παράγονται κυρίως στην Ιαπωνία, τα φύλλα των θάμνων του τσαγιού στερούνται το φως του ήλιου κατά τις τελευταίες εβδομάδες ανάπτυξης, με αποτέλεσμα ένα ζωντανό πράσινο χρώμα που φέρει αυξημένη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη.

Από πού προήλθε το matcha;

Η παρασκευή τσαγιού σε σκόνη προέρχεται από τη δυναστεία Τανγκ της Κίνας (618-907), αν και το matcha εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τα μοναστήρια Ζεν της Ιαπωνίας και τις κοινωνικές ελίτ κατά τον δέκατο τέταρτο έως τον δέκατο έκτο αιώνα.

Πώς φτιάχνεται το matcha;

Ολόκληρα φύλλα τσαγιού (μετά τη σκιασμένη διαδικασία ανάπτυξης) διαλέγονται προσεκτικά με το χέρι και απλώνονται για να στεγνώσουν. Μόλις επιτευχθεί αυτό, οι μίσχοι και οι φλέβες αφαιρούνται προτού το υπόλοιπο φύλλο να λιθοτριφθεί σε λεπτή σκόνη. Μόνο μισό κουταλάκι του γλυκού είναι απαραίτητο για να παρασκευαστεί ένα φλιτζάνι matcha. Δεδομένου ότι η σκόνη matcha αναδεύεται απευθείας σε νερό ή γάλα (σε αντίθεση με το στραγγισμένο μέσα από ένα φακελάκι τσαγιού), η γεύση της είναι πιο ισχυρή από τα παραδοσιακά τσάι.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του matcha;

Το Matcha μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά από αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Για αρχή, το matcha περιέχει υψηλά επίπεδα L-Theanine, ένα αμινοξύ που εξισορροπεί την περιεκτικότητα σε καφεΐνη του τσαγιού (η οποία μπορεί να ισούται με περίπου τη μισή καφεΐνη σε ισοδύναμη ποσότητα καφέ). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους προκαλώντας ηρεμία χωρίς νωθρότητα. Η L-Theanine είναι επίσης υγιής για τον εγκέφαλό σας, προάγοντας αυξημένα επίπεδα εστίασης και συγκέντρωσης.

Το Matcha έχει επίσης εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Ο αριθμός πολυφαινολών του (μικροθρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο) λέγεται ότι είναι 60 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του σπανακιού. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού από τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα θεωρείται η βέλτιστη για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις