Tο μπροκολίνι μερικές φορές αποκαλείται baby μπρόκολο. Το υβριδικό λαχανικό έχει λεπτότερους, λιγότερο ινώδεις μίσχους που είναι τόσο νόστιμοι όσο και οι ανθοί του.

Ενώ το μπροκολίνι αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, μεγάλο μέρος του καλλιεργείται στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα, και έχει αυξημένη δημοτικότητα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε πιάτα με μπρόκολο ενώ έχει πιο γλυκιά γεύση και μαγειρεύεται πιο γρήγορα από το κανονικό μπρόκολο.

Το μπροκολίνι (Brassica oleracea var. botrytis) είναι μέλος του γένους Brassica, μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Αναπτύχθηκε το 1993 στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, ως αποτέλεσμα της αναπαραγωγής φυτών, συνδυάζοντας το μπρόκολο και το κινέζικο λάχανο.

Το μπροκολίνι είναι παρόμοιο στην όψη με το μπρόκολο, καθώς αποτελείται από ένα πράσινο μίσχο που ολοκληρώνεται με λουλούδια. Ενώ το στέλεχος του μπρόκολου μπορεί να είναι πολύ παχύ και σκληρό, το στέλεχος από το μπροκολίνι είναι λεπτό και τρυφερό. Επιπλέον, αντί για πυκνά γεμάτα άνθη, το μπροκολίνι έχει πιο χαλαρές κορώνες που φαίνονται να μοιάζουν περισσότερο με φύλλα. Αν και κοστίζει περισσότερο από το μπρόκολο, είναι πιο εύκολο να το μαγειρέψετε —είτε στον ατμό, είτε στη σχάρα, ψητό ή ωμό— και ουσιαστικά παίρνετε περισσότερα λαχανικά με την τιμή, καθώς ολόκληρο το στέλεχος είναι βρώσιμο.

Πώς να μαγειρέψετε με μπροκολίνι

Το μπροκολίνι είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο λαχανικό καθώς είναι νόστιμο όταν μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Μπορεί να το σοταριστεί, να το μαγειρευτεί στον ατμό, να ψηθεί στη σχάρα, να τηγανιστεί, να βράσει, να ψηθεί, ακόμα και να καταναλωθεί ωμό. Χρειάζεται μόλις 10 λεπτά περίπου για να μαγειρευτεί. Επίσης, ενσωματώνεται εύκολα σε πιάτα ζυμαρικών, ριζότο, σαλάτες και μπορεί να σερβιριστεί με ντιπ ως ορεκτικό.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις