Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια γενετική σύνδεση με την καφεΐνη που θα σε εκπλήξει

Μια νέα μελέτη αποφάσισε να ρίξει φως στους λόγους για τους οποίους σου αρέσει ο σκέτος καφές καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την καφεΐνη παρά με την γεύση. Η έρευνα – με επικεφαλής τη Marilyn Cornelis, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Feinberg School of Medicine του Northwestern University και δημοσιεύτηκε στο Nature’s Scientific Reports – αρχικά υπέθεσε ότι οι γευστικές προτιμήσεις ήταν πιθανώς η αιτία που οδήγησε τους λάτρεις του σκέτου καφέ να αφήσουν το γάλα και τη ζάχαρη. Αντίθετα όμως, η ευαισθησία ενός ατόμου στην καφεΐνη – συγκεκριμένα, εκείνων που μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο γρήγορα – αποδείχθηκε ότι σχετίζεται πιο έντονα με τις προτιμήσεις του για καφέ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η γενετική επιθυμία για τις πικρές γεύσεις δεν ήταν ένας παράγοντας, απλώς ότι η γενετική σύνδεση με την καφεΐνη ήταν πιο εμφανής. Για να το πούμε πιο απλά: Η λαχτάρα ορισμένων ανθρώπων για καφεΐνη μπορεί να υπερτερεί της απέχθειάς τους για τις πικρές γεύσεις. Εν τω μεταξύ, η γεύση εξακολουθούσε να παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά για διαφορετικούς λόγους που αρχικά περίμεναν οι ερευνητές.
«Η ερμηνεία μας είναι ότι οι άνθρωποι που τους αρέσει ο σκέτος καφές εξισώνουν τη φυσική πικρία της καφεΐνης με μια ψυχο-διεγερτική επίδραση», είπε στο CNN. “Μαθαίνουν να συνδέουν την πικρία με την καφεΐνη και την ώθηση που νιώθουν. Βλέπουμε ένα αποτέλεσμα που ήδη γνωρίζουμε.”

Η Cornelis είπε ότι αυτό ισχύει και για άλλα πικρά, καφεϊνούχα τρόφιμα όπως το τσάι και η σοκολάτα. «Όταν σκέφτονται την καφεΐνη, σκέφτονται μια πικρή γεύση, επομένως απολαμβάνουν και τη μαύρη σοκολάτα», συνέχισε. «Είναι πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να είναι απλώς πολύ ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης και να έχουν επίσης αυτή τη συμπεριφορά με άλλα πικρά φαγητά».

Διαβάστε επίσης: 

Ντεκαφεϊνέ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν απαρνηθείτε την καφεΐνη

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις